IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Украйна - временна спънка за пазара на ваканционни имоти

Очаква се завръщане на англоговорящи купувачи в България

13:54 | 09.04.14 г. 5
Кризата в Украйна - временна спънка за пазара на ваканционни имоти

Украинската криза се оказа временна спънка за пазара на ваканционни имоти. За период от няколко седмици някои клиенти са бавили плащания по сделките, но това е отшумяло, коментира на пресконференция Теофил Петров, изпълнителен директор на инвестиционната компания Green Life.

„През март броят на сключените сделки е с близо 10% по-голям спрямо същия месец на 2013 година, като основни клиенти отново са руснаците”, посочи Петров, като се позова на данните на компанията.

Запазва се и тенденцията за интерес на рускоговорящите купувачи не само към класическите дестинации - по-големите градове (Варна, Бургас) и курорти на Черноморието, но и към по-малките градчета като Поморие, Созопол и Царево.

Именно към малките градчета се насочват и купувачите, които искат да се пренесат трайно в България. За да задоволят търсенето, от Green Life стартират и нов проект в Поморие – Айвазовски парк, който е насочен точно към клиентите, които искат да пренесат живота си в България.

Първата фаза на проекта е стартирала през февруари и ще приключи през май 2015 г., а втората фаза се очаква да бъде завършена през май 2016 г.

По думите на Петров около 25 на сто от рускоговорящите купувачи на жилища в Поморие остават в България постоянно. Според него данните са представителни за Черноморието и вероятно делът на рускоговорящите купувачи, придобили имот с цел преместване в България, от всички купувачи е приблизително същият.

Пазарът през 2014 г.

Прогнозата на компанията за пазара на ваканционни имоти е за успешна 2014 година, като очакваният ръст в активността е от 5 до 10%. Малко вероятно е да станем свидетели на съществени движения в ценовите нива, коментират още от компанията.

Профилът на клиентите ще се запази – основно рускоговорящи, като е възможна появата на нови купувачи, макар към момента да няма недвусмислени индикации за това.

Очакванията са за завръщане на британците и ирландците на пазара на ваканционни имоти заради ръста на запитванията към компанията от страна на англоговорящи клиенти. До реални сделки обаче все още не се е стигнало, допълни Петров.

Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 10 години
Какво безумие. Преселването на бедни и възрастни руснаци по черноморието няма да направи БГ силна. Нямаме икономика, нямаме доходи, за капак оставяме черноморието на руснаците. Ще го загубим. Просто и ясно. Скоро ще има кметове руснаци. Строителството е важно за растежа в икономиката ни, за съжаление, но имота не е икономика. Той нищо не създава - я живеят руснаците у нас , я не. 1-2 месеца годишно могат да изкарат почти без да харчат. Жестоката истина е, че нищо не можем - само да строим до осиране. Защо и кому е нужно? След руските кметове в общините какво следва? Вероятно към 1 000 000 селски и градски имота са необитаеми у нас поради демография, безработица, държавна антиполитика, ниските данъци на имоти, невлагането на пари в поддръжка и финансова и икономическа неграмотност на собствениците. Ние обаче строим, строим, строим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
ти не беше ли за санкции с/у Росия-е, санкционирай, патриоте:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Вече толкова много новини за небивалия възход на продажбите на имоти и невероятните изгледи за още по-големи продажби започват да звучат като мантра с която някои хора се дрогират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Тия няма да мирясат, докато не осерат все още хубавото градче ПомориеСтига строихте, целите поляни между Слънчев Бряг и Влас са застроени, та чак и навътре от брега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още