IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Украйна - временна спънка за пазара на ваканционни имоти

Очаква се завръщане на англоговорящи купувачи в България

13:54 | 09.04.14 г. 5
Кризата в Украйна - временна спънка за пазара на ваканционни имоти

В годините на кризата България изпадна извън полезрението на англоговорящите инвеститори във ваканционни имоти. През февруари обаче, за пръв път от повече от година, страната ни влезе в топ 10 на класацията на онлайн портала TheMoveChannel.com, която отразява предпочитанията на британците към чужди дестинации за покупка на ваканционни имоти.

Какво се търси

Интересът е основно към морските ваканционни имоти. Сделките с имоти в зимните курорти формират по-незначителна част от пазара – около 10%, като активността там е по-скоро от вторичния пазар.

От зимните ни курорти най-предпочитано остава Банско, както и Пампорово и Велинград заради развитата балнеология.

Цените в Банско отново са претърпели лек спад – кв. м жилищна площ в курортното градче в момента струва около 400 - 450 евро при 450 – 500 евро година по-рано. Търсят се основно апартаменти с 1 или 2 спални.

Същевременно цените в Созопол за 2013 година са били около 990 евро на кв. м, а през първите месеци на тази година се движат в диапазона 950 – 1 200 евро. В Поморие квадратният метър ваканционна площ в момента струва между 850 и 1 000 евро.

Предпочитанията на клиентите са също основно за апартаменти с една или две спални, като близостта до морето, качественото строителство и разположение, както и инфраструктурата в населеното място са сред водещите мотиви за сключване на сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 10 години
Какво безумие. Преселването на бедни и възрастни руснаци по черноморието няма да направи БГ силна. Нямаме икономика, нямаме доходи, за капак оставяме черноморието на руснаците. Ще го загубим. Просто и ясно. Скоро ще има кметове руснаци. Строителството е важно за растежа в икономиката ни, за съжаление, но имота не е икономика. Той нищо не създава - я живеят руснаците у нас , я не. 1-2 месеца годишно могат да изкарат почти без да харчат. Жестоката истина е, че нищо не можем - само да строим до осиране. Защо и кому е нужно? След руските кметове в общините какво следва? Вероятно към 1 000 000 селски и градски имота са необитаеми у нас поради демография, безработица, държавна антиполитика, ниските данъци на имоти, невлагането на пари в поддръжка и финансова и икономическа неграмотност на собствениците. Ние обаче строим, строим, строим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
ти не беше ли за санкции с/у Росия-е, санкционирай, патриоте:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Вече толкова много новини за небивалия възход на продажбите на имоти и невероятните изгледи за още по-големи продажби започват да звучат като мантра с която някои хора се дрогират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Тия няма да мирясат, докато не осерат все още хубавото градче ПомориеСтига строихте, целите поляни между Слънчев Бряг и Влас са застроени, та чак и навътре от брега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още