IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иракли, Кара дере и Корал да не се дават на концесия, предлагат от ГЕРБ и РБ

Предвижда се върху трите плажа да не се допуска развиването на стопанска и търговска дейност

15:09 | 11.02.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иракли. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Иракли. Снимка: Investor.bg

Плажовете Иракли, Кара дере и Корал да не бъдат отдавани на концесия, предлагат депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. На брифинг в парламента зам.-председателят на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Ирена Коцева обясни, цитирана от БТА, че предложението е внесено между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. С промените ще бъде регламентиран статутът на трите плажа, поясни тя.

Върху плажовете Иракли, Кара дере и Корал няма да се допуска развиването на стопанска и търговска дейност, допълни председателят на комисията по регионална политика Найден Зеленогорски. Според него така ще се намали човешката намеса върху състоянието на тези плажове и ще се гарантира запазването им като природен ресурс. Той обясни, че предложението им е за обособяване на нов вид плажове - "плажове за природосъобразен туризъм".

Зеленогорски каза още, че друга промяна, която предлагат депутатите от двете групи, е правата за осъществяване на всички процедури по плажовете и големите национални курорти да бъдат предоставени на Министерството на туризма (МТ), вместо както е сега - на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Той обясни, че така МТ поема всичко за плажовете и в рамките на курортите - как ще изглеждат, временните и преместваемите съоръжения, организацията на търговията там. Така министерството ще може да осъществява своята концепция за туризъм, допълни Зеленогорски.

Предложенията са съгласувани с двете ведомства.

Много съм щастлив, че след повече от две години дискусии с МРРБ и МТ получихме подкрепа, заяви Кирил Петков от сдружение "Да запазим Корал". По думите му каузата е да има три плажа на българското Черноморие, на които няма да има задължителни чадъри, шезлонги, джетове. Вярваме, че това не е само екологична кауза, а е хубаво за българския туризъм, каза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 36 rate down comment 0
milenkk
преди 8 години
Най-накрая да предложат нещо смислено, дано по-малко селяци само да си изхвърлят *** там, ама то от тях отърване няма затова цялата държава прилича на сметище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 1
vesvenkov
преди 8 години
... и осеяни с фасове и бирени бутилки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 6
Repoman
преди 8 години
"плажове за природосъобразен туризъм"Ами идеята е добра. Обаче, у нас такова животно нема. В смисъл, под природосъобразен туризъм се разбира някакви прошляци да опъват палатки на плажа, да мизерстват по месец и след тях всичко да е ос*ано и оп*кано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още