IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитните посредници ще плащат по 3 хил. лв. за вписване в регистъра на БНБ

Наредба 19 беше обнародвана в Държавен вестник

12:27 | 04.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всички кредитни посредници трябва до 21 януари 2017 г. да подадат документи за регистрация в Българска народна банка (БНБ), ако искат да продължат да упражняват дейността си. За целта ще трябва да платят такса в размер на 3 хил. лв., става ясно от обнародваната в Държавен вестник Наредба 19 на БНБ.

Въпреки че за промените се говори от месеци, едва сега станаха ясни детайлите и пълните текстове на нормативния акт.

Според обнародвания документ, за да бъде вписано в регистъра, лице, което възнамерява да извършва дейност като кредитен посредник, подава до БНБ писмено заявление и регистрационен формуляр по образец на БНБ. Документите за регистрация се представят на хартиен носител, а регистрационният формуляр - в електронен вид, подписани с квалифициран електронен подпис.

Кредитните посредници са длъжни да уведомяват в 15-дневен срок БНБ за всяка промяна в информацията, представена във връзка с вписването в регистъра. Всяка корекция на данните ще им струва по 500 лв., съгласно чл. 8 от Наредба 19.

Според централната банка „кредитен посредник” е лице, което не действа като кредитор или нотариус, свързва пряко или непряко потребител с кредитор или кредитен посредник и при извършване на своята търговска дейност срещу заплащане в парична или в друга форма извършва поне една от следните дейности:

- представя или предлага на потребители договори за кредит по смисъла на чл. 1, ал. 2 от Закона за кредитите за недвижими имоти на потребители (ЗКНИП);
- съдейства на потребители, като извършва друг вид подготвителни или преддоговорни действия по договори за кредит по смисъла на чл. 1, ал. 2 от закона; 
- сключва с потребители договори за кредит по смисъла на чл. 1, ал. 2 от закона от името на кредитора.

Лицата, които само свързват потребителите с кредиторите, без да извършват някоя от посочените дейности, не попадат в обхвата на закона за ипотечните кредити и за тях не се изисква регистрация като кредитни посредници, посочват от банката. 

Към заявлението трябва да се приложат документи, доказващи, че заявителят има сключена и изцяло заплатена годишна застраховка „Професионална отговорност“. Необходими са също:

- копия на сключените договори с кредиторите, с които заявителят е обвързан;
- документ за платена такса;
- заверено копие на документ за самоличност на физическото лице;
- формуляр за уведомяване за упражняване на свободата на установяване, съответно на предоставяне на услуги – в случаите, когато заявителят възнамерява да извършва дейност в друга държава членка;
- нотариално заверено копие от диплома за завършено висше образование;
- свидетелство за съдимост или друг аналогичен документ в случай, че физическото лице не е български гражданин;
- декларация, че не са обявени в несъстоятелност като едноличен търговец или неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, освен ако са с възстановени права;
- попълнен въпросник-декларация по образец за придобити познания и компетентност в областите по чл. 48, ал. 2 и 3 ЗКНИП и за репутация.

Българската народна банка ще съхранява всички документи, представени на хартиен носител и в електронен вид от кредитните посредници за вписването им в регистъра и за заявените промени, в срок 5 години от датата на заличаване от регистъра на съответния кредитен посредник или от датата на отказа за регистрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
emilioner
преди 7 години
Поредните спънки и регламенти създадени от държавата, пак разрешителни, пак таксички, пак да търчиме по чиновници та да имат те работа,това води до оскъпяване на продукта в крайна сметка.Някой трябва да плати тези човекочасове платена работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още