IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС прие на първо четене закона за ипотечното кредитиране

Затяга се оценката на кредитоспособността на кредитополучателите, дава им се възможност да се откажат от кредита в рамките на две седмици

13:55 | 24.03.16 г.
НС прие на първо четене закона за ипотечното кредитиране

Народното събрание прие на първо четене проектозаконът за ипотечното кредитиране. Вероятно през следващата седмица парламентарните комисии ще обсъждат евентуални допълнителни промени в текстовете, след като депутатите не приеха предложението на Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт срокът за допълнителните предложения да се удължи с две седмици.

Новият закон беше предложен за обществено обсъждане през ноември миналата година. С него се транспонира новата европейска директива за ипотечното кредитиране, която беше приета от властите в Брюксел през миналата година.

България малко закъснява с транспонирането на директивата. Крайният срок за приемането на закона беше 21 март, но обсъждането му в парламента се забави.

Информацията за кредитите, която се предоставя на потребителите, трябва да е персонализирана и да отговаря на единни стандарти (т.нар. Единен европейски информационен формуляр), за да може да се правят сравнение между отделните оферти, предвиждат текстовете.

Въвежда се и срок за размисъл – две седмици, в рамките на който потребителите може да откажат да сключат договора за кредит, както и регулации за кредитните консултанти. Затяга се и процедурата по оценка на кредитоспособността, която банките ще правят на клиентите, доизяснява се и формулата за изчисляване на ГПР.

Банките ще са длъжни също така да уведомяват клиентите при промяна на вноските.

Останалите разпоредби на практика повтарят изискванията, въведени с промените в Закона за потребителския кредит през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още