IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов закон за ипотечните кредити затяга правилата за оценка на потребителите

Правителството одобри законопроект за заемите за недвижими имоти

13:10 | 27.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нов закон за ипотечните кредити затяга правилата за оценка на потребителите

Изготвен от правителството нов Закон за кредитите за недвижими имоти ще затегне процедурите за оценка на кредитоспособността на потребителите.

В проекта има детайлно разписани разпоредби за по-добра информираност на потребителите за предлаганите кредитни продукти. Днес Министерският съвет е одобрил проекта, съобщи пресслужбата на кабинета.

С новия закон в българското законодателство се въвеждат изискванията на европейска директива, имаща за цел да установи ефективна европейска регулаторна рамка, която да допринесе за развитието на по-прозрачен, ефикасен и конкурентен пазар на ипотечни кредити в Евросъюза. Целта е да се постигне високо ниво на защита за участниците на пазара – потребители, кредитори и кредитни посредници. 

Директивата също така има за цел да премахне различията в нормативната уредба между държавите-членки и да улесни презграничното предоставяне на кредити в условията на сигурност и доверие на пазара, с което да допринесе и за повишаване на финансовата стабилност.

Законът регламентира две основни категории кредити – обезпечените с ипотека върху недвижим имот, и кредити, чиято цел е придобиване или запазване на вещно право върху недвижим имот. Законът се прилага и по отношение на заемите с цел ремонт, ако са обезпечени с ипотека.

Според авторите на проекта съществено място заемат разпоредбите за по-добра информираност на потребителите.

Предлага се детайлна уредба на информацията, която кредиторите и кредитните посредници трябва да предоставят преди сключване на договора – информация в рекламите, обща информация, персонализирана преддоговорна информация, допълнителна информация за кредитните посредници, разяснения, услуга по предоставяне на съвет по време на действие на договора.

Проектът предвижда по-строги изисквания за оценка на кредитоспособността на потребителите. Въвеждат се подробни правила за изчисляване на годишния процент на разходите по кредита (ГПР), съобразени със специфичните особености на ипотечните кредити. Определени са компетентните органи, които трябва да осигурят прилагането на регламентираните изисквания към кредиторите и кредитните посредници.

Контролът по спазване на правилата в областта на защита на потребителите е предоставен на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

На Българската народна банка (БНБ) се възлага контролът по спазване на изискванията за компетентност и познания на служителите на кредиторите и кредитните посредници, за оценка на кредитоспособността на потребителите, за политиките на възнагражденията на кредитори и кредитни посредници, както и предоставянето на достъп до пазара на кредитните посредници посредством въведения регистрационен режим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 8 години
Само дето КЗП е неработеща институция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още