IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните и ипотечните пазари ще останат стабилни, очаква Fitch

Перспективите пред европейските пазари се подобряват, коментира рейтинговата агенция

12:56 | 15.01.16 г.
Жилищните и ипотечните пазари ще останат стабилни, очаква Fitch

Жилищните и ипотечни пазари в глобален план ще останат стабилни като цяло през 2016 г. Това прогнозира рейтинговата агенция Fitch в последния си доклад, в който разглежда 22 пазара, наблюдавани от агенцията, съобщава онлайн изданието property-magazine.eu.

Повечето от наблюдаваните от агенцията пазари изглежда се подобряват, но комбинацията от макропруденциален контрол и достъпност на жилищата изглежда подкопава перспективите за растеж на някои места, посочва се в доклада.

Ниските лихви по ипотеките, ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП), подобряващата се заетост и увеличението на цените на жилищата ще подкрепят представянето на ипотечните пазари в повечето от наблюдаваните страни.

В държавите обаче, където липсва и един от тези елементи – например Бразилия, ЮАР и Сингапур, перспективите се влошават още от миналата година, посочват от Fitch.

Всички пазари с подобрени перспективи се намират в Европа, като периферните пазари от еврозоната също продължават да се подобряват.

В светлината на влошаването на достъпността на жилищата заради ръстовете на цените някои регулатори предприемат различни мерки за “охлаждане” на пазарите. Това ще ограничи ръста на ипотечното кредитиране, посочват от рейтинговата агенция.

Обект на по-затегнат контрол са ипотечните кредити за покупка на имоти с цел отдаване под наем. В известен смисъл тези мерки ще занижат дългосрочните рискове, но няма как да отразят въздействието от ниските лихви и евентуален ръст на лихвените равнища в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още