IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните фондове в Европа все повече навлизат на ипотечния пазар

Най-видима е активността на управляващите дружества в Холандия

09:45 | 18.12.15 г.
Пенсионните фондове  в Европа все повече навлизат на ипотечния пазар

Пенсионните фондове в Европа инвестират все по-голяма част от парите си в "алтернативни" активи, като например ипотеки - още едно доказателство, че институционалните инвеститори продължават да изземват територия, която преди кризата се доминираше от банките, пише FT.

Според консултантската компания Towers Watson, която съветва пенсионни фондове за инвестициите им, около 7 млрд. долара на нейни клиенти са инвестирани в т.нар. “неликвиден кредит” – като се започне от заеми за имоти, ипотеки, инфраструктурни дългове и се стигне до необслужвани кредити. Преди пет години инвестициите в подобни активи са били близки до нулата.

Банковата индустрия претърпя тежък процес по намаляване на задлъжнялостта в периода след кризата. Това създаде предпоставки за засилване ролята на алтернативните инвеститори, още повече, че тези активи им осигуряват значително по-висока доходност в условията на рекордно ниски лихви.

Пенсионните фондове традиционно са най-активни на капиталовите пазари и купуват основно бързоликвидни акции и облигации. През последните години обаче те не са толкова атрактивен инвестиционен инструмент за целите на институциите.

Въпреки засилването на активността на пенсионните фондове в сектора на имотите и инфраструктурата инвестициите им в не толкова ликвидни активи достигат само около 1% от активите им, посочват консултантите. В бъдеще се очаква разширяване на активността в тези сегменти до 5-10% от активите им.

Разширяването на активността на пенсионните фондове на алтернативните пазари е особено видимо в Холандия. Фондовете вече са преки конкуренти на банките при ипотечното кредитиране.

Холандските застрахователи също от няколко години предлагат ипотеки. Портфейлите от ипотечни кредити, държани от холандските животозастрахователни компании, надхвърлят 46 млрд. евро в края на третото тримесечие, сочат данни на холандската централна банка. Преди две години обемът им възлизаше на около 10 млрд евро.

Управляващите дружества във Великобритания също откриват “магията” на ипотечните пазари, макар и активността в тази посока още да не е в такива мащаби като в Холандия, посочва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още