IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пловдивски хлебопроизводител ще строи енергийно ефективен завод

„Симид Агро“ ще инвестира 14 млн. евро в обновяване и разширяване на производството

14:37 | 05.03.15 г.
Пловдивски хлебопроизводител ще строи енергийно ефективен завод

Един от най-големите производители на хлебни изделия у нас – пловдивската компания „Симид Агро“, ще изгради нов енергийно ефективен завод за замразени хлебни изделия и ще инвестира в модерно оборудване в съществуващите си мощности в Южната промишлена зона в Пловдив.

Проектът за обновяване и разширяване на производството ще бъде финансиран от Фонда за градско развитие (Jessica) и с банков кредит по инициативата. Общият размер на инвестицията е над 14 млн. евро, става ясно от прессъобщение на Societe Generale Експресбанк.

Със средствата фирмата ще изгради нова сграда на три нива с обща застроена площ от 15 хил. кв. метра, в която ще има складове, производствени линии и някои административни помещения. Разширяването на производството ще открие над 220 работни места.

В изпълнение на плановете за енергийна ефективност административните помещения ще се отопляват от отпадната топлина от пещите и фризерите за шоково замразяване. В помещенията, в които се съхраняват замразените продукти при температура от -22° C, пък ще бъдат поставени изолационни термопанели, които пестят енергия при поддържане на температурата.

При производството няма да има никакво шумово или прахово замърсяване, което е в съответствие с енергийната политика за насърчаване на устойчивостта на околната среда и борбата с измененията на климата.

Новият завод ще има капацитет от 8 производствени линии, като по проекта ще бъдат закупени 5 линии, между които такива за производство на стандартен хляб, франзели, земели, кроасани и други сладкарски изделия. Предвижда се те да бъдат реализирани в големите търговски вериги и техните магазини в България, Гърция, Румъния, Сърбия и други страни от Централна и Източна Европа. 

Jessica е инициатива на Европейския фонд за регионално развитие за подкрепа на устойчиви инвестиции в градска инфраструктура, наследство, образователни, спортни и културни обекти, повторно разработване на запустели терени и др.

Някои от най-значимите проекти по програмата до този момент са рехабилитацията на Централния градски пазар в Стара Загора, както и работата по цялостната трансформация на бомбоубежището под Морската градина в Бургас и превръщането му в интерактивно изложбено и музейно пространство с името „Подземен град”. Със средства по програмата са изграждани и нови производствени мощности в Индустриална зона Русе

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още