IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се паркоместата да получат статут на недвижими имоти

Нотариалната камара е внесла предложения в регионалното министерство за промени в Закона за собствеността

17:48 | 01.10.13 г.
Предлага се паркоместата да получат статут на недвижими имоти

Паркоместата да бъдат обявени за самостоятелни недвижими имоти. Това поискаха представители на Нотариалната камара на Република България, стана ясно днес по време на пресконференция, съобщи БНТ.

Според нотариусите липсата на ясен статут какъв имот е мястото за паркиране усложнява сделките за покупко-продажба на имоти впоследствие.

От камарата уточниха, че паркоместата могат да бъдат обявени за самостоятелни недвижими имоти единствено с промени в Закона за собствеността. В тази връзка от организацията съобщиха, че вече са внесли в Министерството на регионалното развитие и благоустройството предложения за законови промени.

При сега действащото законодателство местата за паркиране се прехвърлят като идеална част от жилището, защото не се причисляват нито към движимите вещи в него, нито са самостоятелен имот.

"Дадено е определение за балкон, лоджия, тераса, какво ли не друго, но не и за паркомясто. Една вещ, която хем е недвижима и това е осезаемо за всички, хем не е определена в закона като такава", коментира Светлин Микушински, заместник-председател на Съвета на нотариусите.

"За мазе или таван проблемът не седи. Прехвърляш жилището, с него прехвърляш съответното мазе или таван. При паркоместата не е така. Това, че паркомястото няма стени, не би трябвало да е пречка то да бъде самостоятелен недвижим имот", добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още