IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоят години на ускоряване за българския пазар на бизнес имоти

Инвестициите в бизнес имоти у нас от началото на годината са 114 млн. евро - с 54% повече от обема за цялата минала година

12:43 | 22.10.14 г. 7
Предстоят години на ускоряване за българския пазар на бизнес имоти

Глобалният, европейският и локалният български пазар на бизнес имоти ще ускоряват темповете си на растеж през следващите две години, прогнозират от консултантската компания Cushman & Wakefield и стратегическия й партньор за България и Македония Forton.

Европа е в центъра на световното внимание, коментира на пресконференция днес Питър Виктор, старши управляващ директор на Cushman & Wakefield за Европа, Близкия изток и Африка.

Капиталите, насочени към Европа, значително надвишават излизащите от континента, отчете той.

За периода от януари до септември тази година от Северна Америка в Европа са вложени 38,6 млрд. евро в сектора на бизнес имотите, докато от Европа към Северна Америка са излезли под 10 млрд. евро. т.е. нетният инвестиционен поток достига близо 29 млрд. евро в полза на Европа. Подобни са тенденциите и при инвестициите от и към Азия, Южна Америка, Близкия изток и Африка.

Виктор прогнозира, че търсенето ще се разшири в нови локации, а интересът към новото строителство ще нараства.

По последни данни на Forton обемът на инвестициите в бизнес имоти в България е достигнал 114 млн. евро от началото на годината. Това е с 54% повече от целия регистриран обем през 2013 г.

Консултантите очакват след 2015 г. в глобален мащаб по-високият ръст на инвестициите да е вследствие от засилването на инвестициите в реалната икономика. Основните двигатели на търсенето в отделните сегменти на пазара са технологичните компании, аутсорсингът на бизнес процеси, развитието на електронната търговия и промените във веригите за доставка.

Засилва се и международното присъствие на всички пазари на бизнес имоти. Обща тенденция е и завишаването на изискванията към площите и завръщането на международните инвеститори.

Офис площи

Питър Виктор коментира, че без значение от дестинацията най-важен за бизнеса е човешкият капитал. Наличието на млади и образовани хора, заедно със съотношението разходи - рискове и политическите фактори определят избора на компаниите на нова дестинация.

Наблюдава се ясна тенденция към промяна на основните двигатели на търсенето на офиси. Водещи на пазара вече са не компании от финансовата индустрия, а от технологичния и медийния сектор. Това дава добри възможности за развитие и на българския пазар. От една страна, може да привличаме нови компании от технологичния сектор, а от друга, и финансови компании, които изнасят от основните си пазари редица процеси с цел оптимизация.

Глобалните тенденции вече са видими и на българския пазар. Делът на ИТ и аутсорсинг секторите от усвоените от крайни ползватели офис площи нараства от 40% през 2012 г. до 52% за първите 9 месеца на тази година.

Пазарът на офиси в София отбелязва ръст трето поредно тримесечие, като обемите, усвоени към септември, надхвърлят тези за цялата минала година. Остава тенденцията за лек ръст на наемите на първокласни площи заради ограничения обем на новото строителство.

Засиленото търсене на качествени площи е свило дела на празните офиси във водещите проекти до 4% срещу 27,5% за пазара на офиси като цяло. Търсенето остава силно, но се доминира от премествания, разширявания и продължаване на договори за наем.

Що се отнася до инвестиционния пазар, третото тримесечие е било най-активното тримесечие от рецесията през 2009 г. насам.

Последна актуализация: 15:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
StefanL
преди 9 години
В продъление на долунаписаното в 2010 година Англичаните започнаха масово да продават луксозните имоти на цени с по 40%-50% по ниски от тези който предлагаха инвеститорите само исамо да се отърват от непосилните такси подръжка и узаконеният рекет от страна на инвеститорите. Същото се случи и с Руснаците ! Сега след кризата в УКРАЙНА и след санкциите който налага га Русия еврогеиският съюз има голям отлив на инвеститори купувачи и дори туристи. Следващата година цените на ваканционните имоти ще паднат драстично под себестойноста на строителството а луксозните имоти ще почакат няколко години да се появят други балами който да дават по 1500 евро на кв /м за имот който се използва само три месеца в годината. И ето господа инвеститори строители и менеджъри на ваканционни комплекси и имоти големият балон гръмна след като изгонихме руснаците сега ще чакаме приятелите на Плевнелиев и на Бойко американците но те едва ли ще дойдат да инвистират у нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
StefanL
преди 9 години
Миглена Иванова е написала статия на базата на неверни данни на прочетени стаии в чужди преси! У нас се очаква голяма стагнация и обезценка на недвижимите имоти глобално ! Преди 7 години англичаните и ирландците купуващи недвижими имоти у нас останаха крайно разочаровани от лъжите на брокерите за бърза възвращаемост на луксозните недвижими имоти чрез преотдаването им под наем. Оказа се че луксозните имоти по черноморските ни курорти който бяха накупени от Англичаните и не само не възвръщат вложенията си но и собствениците на имотите трябваше да плащат такса подръжка на инвеститорите в размери от 10-13 евро на квадратен метър което за апартамент от 100кв възлиза на 1300 евро на година само такса подръжка, отделно им режеха главите с а по 50 евро такса за кабелна тел. 150 евро за интернет ,ел. енергията се изчисляваше в някакви еврови цени и по този начин англичаните дори неможеха да си покрият разходите по всички тези такси а камоли да си възвръщат вложените пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 9 години
То хубаво бизнес имоти.. ама трябва бизнес за да ги използва, а не да ги държи като куче-касичка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
kolojiko
преди 9 години
Еееее стига де, всички май сънувате по-ниски цени, ама скоро няма да има понижение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 6
studioaa
преди 9 години
Не си ял *** тояга още, но име време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 10
avramcho
преди 9 години
Единодушни сте , това е "лечимо" , защото "Гугъл" винаги "помага" ;).........................................."Лекарството" го дава Уолтър Липман / психолог и икономистнапиши в Гугъл: "когато всички мислят Еднакво"....и ще получиш справедлива оценка ;)не "боли" , дава алтернативи ;)това го знаят студентите първи курс по психология,социология,журналистика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 7
studioaa
преди 9 години
Чака ни рекордна имотна девалвация без съмнение. Цените ще изтрият не няколко процента от нивата си, а няколно нули.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Тия алчни коп.лета продължават да ни лъжат.Разбира се, че всички знаем, че не е така както се твърди в материали от подобен род НО не пропускайте момента, че са в състояние АКО поискат умишлено да НИ докарат "години на ускоряване за българския пазар на бизнес имоти". Умишлено!А младите и образовани хора също много лесно мигрират. Изтеглят ги там където са и ги назначават тук независимо каква народност са и какъв език говорят. Мои съученици ги забиха къде ли не по целия свят и някои от тях вече 10 години не могат да се приберат в Западна Европа или САЩ. Назначения... какво да правиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Абе днес да не е първи април :)"Питър Виктор коментира, че без значение от дестинацията най-важен за бизнеса е човешкият капитал. Наличието на млади и образовани хора, заедно със съотношението разходи - рискове и политическите фактори определят избора на компаниите на нова дестинация."Ъъъъ кое от тях виждаме в България? Аз лично дори очаквам да нарасне work from home което ще покаже о!о на офис проектите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Ето една мъдра притча за бъдещето:Едно ромче легнало да подремне след дългия ден в опити за бране на жици.Сънувало, че е попаднало в една мандра, където са наредени стотици кофички от кисело мляско, които още не са запечатани. Въпреки, че бил много гладен, малчуганът нямал лъжица, с която да похапне от тях. Момчето се събудило в яда си и грабнало една лъжица и легнало и се помолило пак да сънува същото.Нашите пишман брокери/инвеститори/спекуланти още не са се усетили, че са попаднали в същата ситуация като това ромче. България не е Китай, САЩ, Германия, Великобритания или Япония все пак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още