IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвестиции в бизнес имоти устойчиво растат

До края на годината обемът им може да достигне 700 млрд. долара - нива, невиждани от 2006 г. насам, според консултант

10:19 | 11.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Глобалните инвестиции в бизнес имоти устойчиво растат

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в глобален мащаб се е увеличил с 4% през третото спрямо второто тримесечие и с 13% на годишна база до 165 млрд. долара, сочат данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Ръстът се дължи на засилващите се директни инвестиции в имоти, посочват експертите.

От началото на годината до края на третото тримесечие инвестициите в имоти е достигнал 463 млрд. долара, с 23% над регистрираните по същото време на миналата година обеми.

От компанията отчитат, че се засилва активността и в първокласния сегмент, и при по-второстепенните активи. Според прогнозите обемът на инвестициите може да достигнат 700 млрд. евро през тази година – равнища, невиждани от 2006 г. насам.

Изключително силен ръст на инвестициите е отчетен в САЩ, Бразилия и Мексико – през третото тримесечие обемът им е достигнал 78 млрд. долара, или с 16% повече спрямо второто тримесечие и с 23% на годишна база.

От началото на годината досега в трите държави са вложени 207 млрд. долара в бизнес имоти, т. е. ръст от 35% на годишна база.

Обемите в Европа за третото тримесечие достигат 56 млрд. долара, което е с 5% под нивото от второто тримесечие, но със 7% повече на годишна база. От началото на годината досега обемът достига 170 млрд. долара – с 26% повече на годишна база.

Най-силно се представят основните пазари – Великобритания, Германия и Франция, но се засилва активността и на периферните пазари, особено в Централна Европа, Бенелюкс, Южна Европа и Скандинавските страни.

В Азия обемът на инвестициите в бизнес имоти остава относително стабилен през третото тримесечие – 31 млрд. долара, което е с 3% под предходното тримесечие, но с 3% повече на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още