IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санирането вече струва 2 млрд. лв. на данъкоплатците?

В бюджетен план санирането е прекрасна илюстрация за фискални илюзии - хората почти повярваха в безплатния обяд, пише Петър Ганев от ИПИ

10:08 | 04.12.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Националната програма за саниране е истински бюджетен фантом. Още от нейното стартиране се говореше за сума от 1 млрд. лв., но дълго време от очите на данъкоплатците убягваше схемата, по която тази програма ще се финансира. Първо се говореше за европейски средства, а после заработи схемата с финансиране, осигурено от Българската банка за развитие (ББР) чрез предоставянето на държавна гаранция. Въпреки че програмата вече се изпълнява, остава впечатлението, че данъкоплатецът не знае, че именно той финансира санирането. Най-вероятно не знае и че сумата вече е умножена по две. Преди да стигнем до гласуваното тази седмица използване на част от излишъка за финансиране на програмата, обаче, нека онагледим как работи схемата към момента, пише в свой анализ Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Богатите селяни плащат на бедните граждани санирането. Така излиза. Защо не се започна от селата? ТАм хората нямат работа, има повече възрастни, бедни и соц. слаби. Значи този дето си е скъсал гъзеца да си купи ново строителство или си е купил къща/етаж след като е работил повече и той прецакан - да не е работил. Само тези дето са изгонили мама и тате на село и са им прибрали панелката те са на кяр. Браво бе. Това що за морал и справедливост е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
be_google
преди 7 години
дай да не издребняваме за някви заварки.....ТРУД КИПИ В ДЪРДЖАВАТА!!! Нека не злословим Господаря на тро-ло-ве-те....че ще има и банова пак! Бойковата пиар-ка има ли си майка в един от блоковете на Ломско шосе??? От тия дето вече са одобрени за саниране....случайно жената е попаднала там и дъщеря и случаааайно е пиарка, ми нали трябва да се изхранва?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 0
doba
преди 7 години
Безплатното саниране е пооправяне домовете на 'нашите' хора, извършвано от 'нашите' фирми и плащано с нашите пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 0
khao
преди 7 години
ти си баси комуниста, без значение от ефекта. Харченето на държавни пари за частни имоти е лоша практика. Първо е дискриминация, защото не всички ще получат ремонт на готово, обче всички ще го платят... да не говоря колко недисциплиниращо действие ще има. който не може да си подържа имота, да го продава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 4
Кайзер Созе
преди 7 години
Да . Въпросът ,е че това не може да се нарече саниране ,а оправяне на фасадата + ефект за топлоизолация. При истинското саниране както е в Германия се прави обследване на желязо-бетонната конструкция. Има корозирали и разкъсани заварки ,които да се направят наново и т.н. Но пък изисква повече време и неудобство за обитателите на сградата. Естествено в България всичко се прави половинчато ,с популизъм и най-важното да има лична облага от цялата история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
scott
преди 7 години
ПФУ! ЗАПСУВАХ ГИ, бившите ми съседи и продадох. МИСЛИ СЕ ПРЕДИ, А НЕ СЛЕД! ДА ФАЛИРАТ СИЧКИТЕ....ТА,основната тройна далавера е, че ше се сдружиш веднъж и ше те изтезават и точат с години. Чрез зимане на нови и нови задължениа, върху които нямаш контрол. Спестовен човек като мен има сами три изхода от "санирането": да продаде, да полудее, да избие домсъвета кат млъсни котета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
scott
преди 7 години
Срещу САНИРАНЕТО съм писал и действал много през годините.Да започнем с това, че апологета му в България е Плевналиев. Първо правиш закон за енергийна ефективнос, отпускаш заеми и чакаш да ти се върнат тройно през далаверата.....Това го иска и прави Германия. Обаче: имаше некво събрание на блока - да сме станали сдружение, да се санираме и т.н. ТАКА ГИ ЗАПСУВАХ! Обесних им кат на деца, че сдружение се създава за санирането, ама се РАЗТУРЯ ПО ТЪРГОВСКИА ЗАКОН! ТОЕСТУ АКО ИМА НАТРУПАНИ ДЪЛГОВЕ, ПЪРВО СЕ ПЛАЩАТ И ПОСУЕ СЕ ЗАЛИЧАВА. Което преведено на български значи: ако станете сдружение и домоуправителъ-мениджър трупа дългове за фасади,озеленяване, видеонаблюдение, лед осветление, гълъби на покрива, изкуствена трева......СЕ ПЛАЩАТ СОЛИДАРНО ОТ СЪДРУЖИТЕЛИТЕ. Може да зъдължи със 20-30-50 хилки секи апартамент без усилиес и с мисъл на благодетел. При това: задължават те да плащаш. ше зимаш кредити, ше ти идва ЧСИ, ше станеш несобственик. и за кво? За кефа или интереса на домоуправителъ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
edimi
преди 7 години
И още един "щрих" като добавък към финансовата схема. По правило ЕС следи и за експлоатционните срок на сградния фонд. След като за БГ и голяма част от сградите той изтича, би следвало според правилата и директивите на същия този ЕС, сградния фонд да се подмени защото е опасен за обитаване. В нормалните държави го направиха по правилния начин. Бутане и ново изграждане. Но, това струва доста пари. И ето една скалъпена "държавна програмка". Така хем "удължават" експлоатационния срок и покриват някви норми, хем бъркат у джобето на ората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
Цветан Василев пред *** Files: След 2009 г. в България има мафия на власт, която се опитва да печели от всичкоЦецо Мустака го е казал точно. ОПГто се захвана на дои държавния бюджет с това "безплатно+ саниране, защото то се прави от техните фирми, сключили договори с ТЕХНИТЕ КМЕТОВЕ. Цените са около 4 пъти по-високи от пазарните. ТЕХНИТЕ ФИРМИ наемат подизпълнители, на които плащат по-малко от пазарните цени. Познайте къде отива разликата. От този 1 ярд в ТЕХНИЯ ДЖОБ потъват над 600 милки.Ето това е ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ. Почти ПЕРПЕТУУМ МОБИЛЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 21
lyusien
преди 7 години
Вижте по важния въпрос е не колко пари са дадени за саниране а резултатите от санирането След като дава толкова пари държавата трябва да има инструменти за измерване на ефекта от санирането Ако санирането рязко повишава енергиината ефективност на тези блокове санирането трябва да пордължи с пълна сила Но ако ефекта е малък санирането трябва да се прехвърли на малките жилища където ефекта е сигурен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още