IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санирането вече струва 2 млрд. лв. на данъкоплатците?

В бюджетен план санирането е прекрасна илюстрация за фискални илюзии - хората почти повярваха в безплатния обяд, пише Петър Ганев от ИПИ

10:08 | 04.12.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Националната програма за саниране е истински бюджетен фантом. Още от нейното стартиране се говореше за сума от 1 млрд. лв., но дълго време от очите на данъкоплатците убягваше схемата, по която тази програма ще се финансира. Първо се говореше за европейски средства, а после заработи схемата с финансиране, осигурено от Българската банка за развитие (ББР) чрез предоставянето на държавна гаранция. Въпреки че програмата вече се изпълнява, остава впечатлението, че данъкоплатецът не знае, че именно той финансира санирането. Най-вероятно не знае и че сумата вече е умножена по две. Преди да стигнем до гласуваното тази седмица използване на част от излишъка за финансиране на програмата, обаче, нека онагледим как работи схемата към момента, пише в свой анализ Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 37 rate down comment 0
Кайзер Созе
преди 7 години
Аз не съм съгласен моите пари да отиват за саниране на чужди сгради. Нашият блок също е много зле ,но не отговаря на условията. Заприличва на пенсионните осигуровки. Всички плащат солидарно,но само една част се възползва по право ,друга краде колкото успее ,а за останалите след време - нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 1
ПИЧ
преди 7 години
Повече от ясно е че тези пари за саниране са от държавния бюджет. И от ЕС да бяха, пак означава от нашия бюджет (нали плащаме вноска в ЕС).По-скоро кажете колко блока са санирани, какъв е ефекта, колко пари са откраднати, чрез надуване на цените или покупка на евтини и некачествени материали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още