IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сградното строителство продължава да се свива

Строителната продукция като цяло се крепи на инфраструктурата, но това не е достатъчно за отлепянето на сектора от дъното

14:14 | 08.08.14 г. 1
Сградното строителство продължава да се свива

Сградното строителство продължава да се свива и в разгара на строителния сезон, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

През юни на годишна база строителната продукция от сградното строителство се е понижила с 1%, а за месеца понижението е от 0,4%.

Същевременно строителната продукция като цяло продължава да се крепи на продукцията от гражданското и инженерно строителство, в което влизат пътната и друга инфраструктура. Тя обаче не е достатъчна, за да се оттласне секторът от дъното.

През юни спрямо юни миналата година продукцията от гражданското и инженерно строителство нараства с 14,4%. За месеца повишението обаче е само с 0,7% на фона на предупрежденията на строителния бранш, че спира работа по проектите заради забавените плащания от държавата.

Задълженията заради спрените пари по оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“ се изчисляват от строителния бранш на между 2 и 3 млрд. лева.

Данните сочат още, че през юни общата строителна продукция се е повишила с 5,6% на годишна база и 0,1% за месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Има логика в числото 1% спад годишно, с приблизително толкова се топи населението на страната и е нормално сградното строителство да се топи дори по-бързо с 1.5-2% годишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още