IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще претърпим ли загуби и заради санирането?

Собственици на жилища настояват за ясен ангажимент за изпълнението на проекта за обновяване на жилищни сгради с европейски пари

13:02 | 08.08.14 г. 2
Ще претърпим ли загуби и заради санирането?

Граждански сдружения предупреждават за опасност от загубата на европейските средства за саниране заради изоставането на сроковете и блокирани пари по доверителни сметки в Корпоративна търговска банка (КТБ).

Членове на Асоциацията на Сдружения на собственици, участващи в проекта „Енергийно обновяване на българските домове” продължават да чакат проектирането и строителството по техните сгради. Организацията обединява 39 сдружения на собствениците от 11 града, подписали финансово споразумение с Министерството на регионалното развитие.

Те са платили и необходимите вноски, а сградите им трябва да бъдат обновени до края на октомври 2015 г. Тогава изтича крайният срок за приключването на проекта, съобщиха представители на асоциацията на пресконференция.

Хората се оплакват освен от забавянето на сроковете и от трудна комуникация с бенефициента по проекта „Енергийно обновяване на българските домове” - Дирекцията „Обновяване на жилищните сгради“ към Министерството на регионалното развитие, от небалансираните права и задължения на ведомството и на сдруженията на собствениците, заложени във финансовите споразумения и от липсата на капацитет на администрацията за осъществяването на проекта.

Съмненията около реализацията на проекта за саниране на жилищни сгради с европейски пари се появиха още преди повече от година. Първоначално беше предвидено той да тръгне през 2012 г. С двугодишно закъснение стартира работата по първите две сгради, които ще бъдат обновени с европейски средства. Все още обаче не са стартирали дейностите по останалите одобрени за финансиране сгради.

Вчера пък стана ясно, че Управляващият орган на програмата „Регионално развитие“ е спрял всички плащания по програмата, което засяга и проектите за санирането на жилищни сгради.

Процедурата

За да кандидатстват за саниране на жилищния блок с европейски средства, собствениците на жилища в дадена сграда първо трябва да регистрират сдружение в общината. Изискванията са сградата да е на поне 3 етажа и с минимум 6 апартамента в нея.

Първоначално сдруженията на собствениците кандидатстват пред проектните мениджъри за шестте региона за планиране и София-град. Ако заявлението им бъде одобрено, фирмите, които бяха избрани да направят конструктивното обследване на блоковете, трябва да огледат сградите, за да преценят дали те са конструктивно устойчиви, за да могат да бъдат санирани.

Ако сградата не е конструктивно устойчива, собствениците трябва да я укрепят преди да продължат участието си в програмата за саниране. Ако обаче докладът е положителен, следващата стъпка е изготвянето на ориентировъчен бюджет за санирането, както и да се изясни какви ще бъдат разходите на всяко домакинство.

Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Дядо Мечо
преди 9 години
А бе пич, кой държавен служител в Б-г се е засилил да санира , да заработва програми и да се грижи за населението? Няма такова нещо. Тук целта е да се откраднат парите. Понеже е трудно и рисковано да се крадат директно евросредства (гадните *** от Европа искат отчет до стотинката), ще се краде от самоучастието. Ако никой не се навие да санира и няма пари от самоучастие- няма как да тръгне и програмата щото няма да има какво да се краде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
toto
преди 9 години
Ами ако се направи както в Румъния 75% евросредства и 25% от общината процедурата ще се облекчи неимоверно и програмата ще заработи!В Букурещ повече от половината сгради са санирани вече за 2-3 години по тази схема!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още