IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се очаква загуба на европейски пари за саниране

Само за две сгради са проведени обществените поръчки за избор на изпълнител на ремонтите, останалите процедури ще се провеждат за регионите за планиране

09:06 | 21.02.14 г.
<p>
	Досега одобрени за саниране са 320 сгради. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Досега одобрени за саниране са 320 сгради. Снимка: Investor.bg

Не се очаква загуба на европейски средства за саниране, въпреки забавянето на изпълнението на програмата за обновяване на жилищни сгради с европари. Това съобщиха за Investor.bg от Министерството на регионалното развитие.

„На база на досегашната работа и опит от изпълнението на проекта натрупахме капацитет, който ще ни помогне да се справим с успешното изпълнение на проекта от този програмен период и с дейностите по въвеждане на мерки за енергийна ефективност с финансиране от ОП „Региони в растеж“, посочват от ведомството.

За саниране на стари жилища са предвидени 63 млн. лева по линия на програмата „Регионално развитие“ за проекта „Енергийно обновяване на българските домове”. От тях 50 млн. лева са за безвъзмездната финансова помощ, а останалите 13 млн. лева са за нисколихвени заеми за домакинствата, които не могат сами да покрият разходите по ремонтите.

Преди няколко месеца размерът на безвъзмездната помощ беше увеличен от 50% на 75% от стойността на ремонта за всяко жилище. Отделно регионалното министерство отдели 100 хил. лева от бюджета си, за да подпомогне собственици на жилища, които нито могат да си позволят ремонтите, нито могат да получат кредит.

Заради тежките административни процедури вече бяха пропуснати два строителни сезона и все още не са започнали реалните строителни работи по кандидатствалите и одобрени за саниране сгради. Крайният срок за усвояване на парите по проекта беше удължен до декември 2015 г.

Досега са проведени тръжни процедури за избор на изпълнител на ремонтите на две сгради. Подготвя се тръжната документация и предстои да се обявят обществените поръчки за изработване на инвестиционните проекти и изпълнение на строително-монтажните работи за обновяване на останалите одобрени сгради, посочват от министерството. Поръчките ще са за всеки район на планиране, а не за сградите поотделно, т. е. една фирма (или сдружение от фирми) ще изпълнява ремонтите в шестте региона на планиране.

От министерството посочват, че са предприели мерки за ускоряване изпълнението на проекта. Националното сдружение на общините е поело ангажимент да ускори издаваната от общинските администрации на първоначален етап оценка за възможността за енергийното саниране на сградата, както и максимално да се съкратят сроковете за издаване на разрешение за строеж. Увеличен е и гратисният период за кредити от Фонда за жилищно обновяване от шест месеца на една година.

Към 19 февруари 2014 г. в Министерството на регионалното развитие са внесени за оценка общо 350 заявления за интерес, сочат данните на ведомството. Одобрените сгради са 320, средствата по проекта обаче ще стигнат за 180-200. Останалите вероятно ще трябва да разчитат на финансиране от новата оперативна програма „Региони в растеж“.

Одобрени са индикативни бюджети само за 47 сгради, като средната стойност на ремонтните дейности е 150 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още