IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санирането - мисията (не)възможна

Интерес към европейските пари за обновяване на жилищните сгради не липсва, но проектът се осъществява бавно

14:15 | 31.10.13 г. 6
Санирането - мисията (не)възможна

Интересът към програмата за саниране на жилищни сгради с европейски пари значително надхвърля възможностите й. До момента са подадени над 360 заявления от 30 града от етажни собствености, които искат да санират блоковете с европейски средства. От тях одобрени са 198, 19 са отхвърлени, а останалите са в процес на разглеждане.

Това съобщи Христина Стоичкова, главен експерт в дирекция “Обновяване на жилищата” в Министерството на регионалното развитие (МРР) по време на форум за жилищна политика, организиран от Хабитат България.

Финансирането по проекта на регионалното министерство за настоящия програмен период за обновяване на жилищата обаче може да покрие разходите за саниране на 180-200 сгради.

Въпреки че интерес не липсва, изпълнението на проекта върви изключително бавно. Статистиката на ведомството сочи, че са изготвени проектите за обновяване на само 4 от одобрените сгради. За 70 блока тече подготовката на индикативен бюджет. Само за 2 сгради текат процедури за избор на изпълнител на строителните работи.

Началото на реалните ремонти, които трябваше да започнат от тази година, се отлага за пролетта на следващата година. В тази връзка крайният срок за приключването на проекта е удължен с няколко месеца – до декември 2015 г., а не до април 2015 г., както се предвиждаше, поясни Стоичкова.

Санирането през новия програмен период

По принцип няма пречка одобрените за финансиране сгради, за които парите от сегашния програмен период не достигат, да бъдат прехвърлени за финансиране към новата програма “Региони в растеж” за периода 2014-2020 г., обясни Иван Попов, началник на отдел “Програмиране, оценка, информация и публичност” в МРР.

Предвижда се 20% от бюджета по новата програма да бъдат отделени за мерки за енергийна ефективност в публични и частни сгради в изпълнение на целта енергийната ефективност да се повиши с 25 на сто към 2020 г. За енергийна ефективност на жилищни сгради се предвиждат над 183,5 млн. евро, посочи Попов.

През следващия програмен период се предлага безвъзмездната финансова помощ за собствениците, които ще санират жилищни сгради с европейски пари, да бъде 70 на сто от необходимата за ремонтите сума, допълни експертът. Останалите 30% ще се осигуряват от собствениците.

Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 7
Lucifer
преди 10 години
Да не говорим за това какво правят мишоците с новите тухли итонг или с стереопора когато се наврат под изолацията....просто прояждат цялата изолация и правят стените на решето.... Никога няма да заменя дървената си чамова дограма, колкото и да е неоплътнена(и слава богу че е), с ПВЦ или да направя изолация с която да се поболее цялото ми семейство и да мухлясаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Lucifer
преди 10 години
Още най-старите майстори са казвали че стените и въобще цялото жилище трябва да диша! Лятната жега изсушава поетата от зимния сезон влага от стените. Зидарията не може да поема влага до безкрайност а задържащата се влага е болест и когато няма естествена вентилация на жилището то започва да смърди на ***. Никаква изкуствена вентлация не може да замени дишащото жилище! Херметично затвореното жилище обеднява на кислород и започва главоболие, защото ние издишаме въглероден диоксид а консумираме кислород. Новото строителство е вредно и опасно за живеещите в него!!!!!!!!!!!!!!!!!1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 10 години
Изолацията така запечатва стените , че в тях започва да се натрупва влага , мухъли и водорасли . Единственото спасение е мощна вентилация , което обезсмисля всичко .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Влагата в помещенията засилва усещането за студ с 5-10градуса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Чакай сега да обуят маймуните "на юруш" преди да разберат, пък после ще има втори етап - поправяне на предния!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
КОй обслужва санирането?Нито един вид дограма не отговаря на изискванията за естествена вентилация на жилищата, освен дървената! Ако сложите от новите видове дограма тръгват мухъли и плесени, някои от които са опасни дори за живота на малките деца. Топлоизолациите дори и да ги сложите, ако вентилирате дограмата келфайда :) НЕ разбирате ли ,че всичко е измама, за да се облагодетелстват няколко производители и няколко разпределители на пари! Ако искате да сте здрави, слагайте си дървена дограма, и въздуха в жилището да се сменя по естествен път поне три пъти на ден! а загубите са неминуеми! НЕможе и х_я до края и душата в РАя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още