IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София отново предлага минералната баня в Банкя на концесия

От години общината прави опити да намери инвеститор, който да възстанови напълно сградата в историческия й вид

14:37 | 14.05.15 г. 1
София отново предлага минералната баня в Банкя на концесия

Централната минерална баня в Банкя да бъде дадена на концесия, реши днес Столичният общински съвет (СОС), предаде БТА.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е вносител на доклада за "мотивирано предложение за предоставяне на концесия за строителство на Градски балнеоложки комплекс - консервация, реставрация и социализация на Централна минерална баня "Банкя" и строителство на балнеоложки хотел в гр. Банкя, Столична община - район "Банкя".

Общината се опитва да намери концесионер на банята в Банкя от няколко години, след като придоби право на собственост над нея през 2010 г. 

Фандъкова изрази съжаление, че състоянието на старите минерални бани в София е много лошо. По думите й е показателно, че държавата и общината не са добри стопани по отношение на предоставянето на такава дейност. Време е Банкя да си върне славата на балнеоложки център, каквато е и една от основните цели на концесията, посочи столичният кмет.

От няколко години Столичната община търси решение на въпросите как общината да се погрижи за нейната собственост, което трябва да направи и държавата, каза Фандъкова. Тя даде за пример Централна минерална баня в столицата, която след няколко месеца ще отвори врати като Музей за история на София. Половината от сградата е в отлично състояние, след като беше изцяло ремонтирана, вече започна и монтиране на оборудването, каза Фандъкова.

Що се отнася до банята в Банкя, кметът отбеляза, че от две и половина години се обсъжда въпросът за намиране на инвеститор, който да възстанови напълно сградата в историческия й вид.

Хубаво е банята да бъде действаща, да се развива като балнеоцентър, затова е важно да се подкрепи инвестицията с изграждането на хотелски комплекс, басейни и сцена с двеста места за културни събития, допълни тя.

Фандъкова отбеляза, че са спазени всички законови изисквания за идейни и архитектурни проекти, съгласувани са с Министерството на културата, направена е и оценка от независими оценители, както и подробен концесионен анализ, който е на разположение на Общинския съвет.

Моето притеснение е дали ще се намери инвеститор. Дано това стане, ще направим всичко възможно да популяризираме и процедурата, отбеляза Фандъкова.

Тя добави, че в концесията са заложени социални условия, като възможността балнеоложкият център да се използва с направление от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Банята в Банкя беше затворена през 2001 г., а с решение на Министерския съвет по-късно беше прехвърлена за стопанисване от Министерството на здравеопазването на Столичната община.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
1) Банята в Банкя е на път да падне2) Банята в София я възстанови до голяма степен Софиянски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още