IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строежите до Корал продължават въпреки забраната

Фирмата е на общински съветници от Царево

11:02 | 02.07.15 г.
Строежите до Корал продължават въпреки забраната

В разгара на сезона се строи в близост до плажа Корал. Както навсякъде по морето, така и в цялата община Царево, където е въпросният строеж, строителството през лятото е официално забранено от властите. Оказва се обаче, че точно представители на властите нарушават собствената си забрана, защото фирмата на комплекса е собственост на двама общински съветници от Царево - Ангел Цигуларов и Георги Атанасов, съобщава Нова телевизия.

„Това, което се случва, е политическо събитие, това е удар срещу мен. Когато наруши нещо, човек си плаща глобата”, заяви Ангел Цигуларов пред медията.

По думите му лично той бил предложил забраната за строителство в Царево да влезе в сила по-рано, за да са спокойни туристите – от 1 юни, вместо от 30 юни, но не стана ясно защо тогава я нарушава.

Междувременно кметът на Царево, който също е от ГЕРБ, наложи санкция на своите съпартийци нарушители – 2 000 лева.

Това обаче е по-малката глоба, която се полага на физически лица, вместо доста по-голямата за юридически.

„Не е вярно, че съм наложил глоба на фирма като за физическо лице. След законоустановения срок ще бъде издадено наказателно постановление със десетократно по-висока сума от цитираната”, заяви обаче кметът.

„Община Царево прави регулярни проверки, както по Закона за устройство на територията,така и по всички останали закони и всички виновни биват наказани без значение оттехния статут в обществото и заеманата длъжност”, твърди той.

В началото на юни Окръжната прокуратура в Бургас спря изпълнението на инвестиционните проекти и издадените от главния архитект на Община Царево четири разрешения за строеж в района на къмпинг „Юг“.

В края на април експертите от междуведомствената комисия, която направи проверка на място, установиха, че строежът на плажа на къмпинг „Юг“ е разположен върху дюни.

Точно по Великден от сдружението „Да запазим Корал“ алармираха, че плажът е залят с бетон. Организацията алармира, че инвеститор изгражда вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв. м с издадено разрешително за строителство от Община Царево.

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) впоследствие провериха строителните дейности, а първите заключения бяха, че не са спазени всички необходими процедури по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

Строежът беше спрян няколко дни по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още