IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Събраните данъци от сделки с имоти в София потвърждават ръста на пазара

Столичната община е изпълнила на 50% финансовия си план за годината към май

09:58 | 01.07.16 г. 3
<p>
	София. <em>Снимка: БТА</em></p>

София. Снимка: БТА

Столична община е изпълнила финансовия си план на 50% към края на май. Това съобщава в интервю за БТА зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. За сравнение, през миналата година изпълнението на финансовия план на общината за първите пет месеца на годината е било 45%.

Собствените приходи на общината за периода възлизат на 279 млн. лева. Запазва се тенденцията за добри постъпления от данъка за възмездно придобиване на недвижими имоти. По това перо приходите достигат 35 млн. лева, показват предварителните данни на общината. Те са със 7,8 млн. лв. повече от миналата година, отчита Барбалов.

„Увеличението на приходите от данъка за възмездно придобиване показва, че цените на имотите в София се вдигат, че има повече продажби, т.е. пазарът и икономиката се развиват. За столицата може да се каже, че има трайно раздвижване на пазара“, коментира той.

Приходите от издадени разрешителни за строеж също се увеличават, като достигат 3,4 млн. лева за първите пет месеца на годината.

Барбалов пояснява, че в момента текат ревизии на най-големите длъжници на общината. От началото на тази година са издадени 36 заповеди за ревизии за данък недвижими имоти и такса битови отпадъци. От предходната година е продължена работата по 57 ревизии.

Тази година са издадени 67 ревизионни акта за 11,8 млн. лева. За принудително събиране през първите пет месеца на годината са заведени дела за над 6,5 млн. лева, а постъпилите суми от съдебни изпълнители достигат почти 1,3 млн. лева, отчита той.

От началото на годината досега общо 3,5 млн. лева от приходите от приватизация в столицата са вложени в общинските лечебни заведения, допълва Барбалов. С най-добри финансови резултати е Първа градска болница в София, подобряват се и резултатите на Първа АГ болница „Св. София“, коментира той.

В момента в процес на ликвидация е само едно ДКЦ в столицата, което от миналата година няма дейност – 10-то ДКЦ, посочва столичният зам.-кмет. Общината е почти готова и със стратегия за болничната помощ, която скоро ще бъде предоставена на общинските съветници.

Барбалов припомня, че през тази година са предвидени 93 млн. лева за ремонти и изграждане на улици.

От 15 юни започна цялостен ремонт на улица "Богатица" в район "Лозенец", която ще бъде затворена за движение в два участъка - между бул. "Арсеналски" и ул. "Димитър Хаджикоцев" и ул. "Цветна градина" и бул. "Джеймс Баучер", припомня той. "Софийска вода" АД ще изгражда канализационен колектор по бул. "Арсеналски" от ул. "Богатица" до ул. "Милевска планина" в кв. "Лозенец".

Планира се и ремонт на ул. "Козлодуй" от бул. "Кн. Мария Луиза" до ул. "Константин Стоилов" - ул. "Индустриална", включително и релсовия път. Ще се изпълни нова настилка от асфалтобетон, нови тротоари от пясъчен асфалтобетон, както и нов релсов път.

Скоро ще стартира и вторият етап от рехабилитацията на бул. "Витоша" - от бул. "България" до ул. "Бяла черква", и изграждане на ул."Обиколна" в квартал "Дружба". През юли започва и разширението на бул. "Черни връх" от бул. "Тодор Каблешков" до ул. "Флора Кънева".

Продължава и работата по улици в кварталите. В момента се работи по 17 участъка в районите Сердика, Студентски, Триадица, Лозенец, Красно село, Оборище, Слатина, Връбница, Надежда и Възраждане, посочва Барбалов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
pepince
преди 7 години
хахахааааааааааааааа, с този ръст на възпроизводство на "***" по тази територия, не чакайте далавера чак 2029, "***" хАпартаменти не купуват :) ...хахахаааааа, може и по-рано да има цели градове без жители, а за София "оркското" нашествие е сигурно :) ...купувай народееееееееее...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
sssaaa
преди 7 години
Понеже в БГ, нещата се случват с 5-10г. закъснение виж цитата ми по-долу от друга статия за това как Американците инвестирали в Европа."В Испания и Португалия например, въпреки ръстовете на пазарите от последните две години, цените са все още с 30-40% под пиковите равнища отпреди кризата."1. Ако в БГ, смятаме, че ръст от 1-2% е някакъв ръст.....;2. Цените в БГ все още не са паднали с 30-40% спрямо цените от кризата след 2008г. ,така, че има все още какво да видим.Хайде сега кажи с вечерното си образование кой и за какво ще чака до 2029?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
skeptika
преди 7 години
а форумните мераклии още чакат еФтини имоти...имат Право да чакати ще ги дочакат - 2029 год....ако са живи тогава ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още