IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички сгради с РЗП над 250 кв.м трябва да имат енергийни паспорти

Изискването не важи само за вили, които се ползват през летния сезон, и нежилищни, селскостопански сгради

10:12 | 20.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Всички сгради с РЗП над 250 кв.м трябва да имат енергийни паспорти

Всички сгради с разгъната застроена площ (РЗП) над 250 кв.м ще трябва да имат енергийни паспорти. Това предвиждат предложения за промени в Закона за енергийната ефективност, публикувани за обсъждане в портала за обществени консултации strategy.bg.

Промените в закона са свързани с изискванията на европейска директива, заради която има опасност срещу България да тръгне наказателна процедура, става ясно от мотивите на вносителя. 

Правителството вече е получило т.нар. мотивирано становище от Европейската комисия – т.е. първата фаза но процедурата. Обикновено държавата членка, на която се изпрати мотивирано становище, има двумесечен срок да предприеме мерки, за да не се стигне до задълбочаване на наказателната процедура, съд и глоби.

В сега действащия закон е записано изискване за енергийно обследване и сертифициране само на публични и индустриални сгради. С промените това обследване ще стане задължително за всички, включително и за еднофамилни къщи с РЗП над 250 кв.м.

Изключение ще се прилага и за вили, които се обитават до 4 месеца в годината, т.е. само в топлия сезон, и селскостопански сгради.

За нови сгради се въвежда изискване енергийният паспорт да се подготви след 3 – 6 години след въвеждането им в експлоатация.

Изискване за енергиен паспорт се въвежда и при покупка на имоти от държавата, освен ако не се предвижда те да бъдат разрушавани или ако са паметници с историческа стойност.

С предложените промени се въвеждат и нови изисквания за енергийна ефективност на продукти, купувани чрез обществените поръчки от държавните и общински органи на стойност над 264 033 лева. Те трябва да отговарят на най-високия възможен клас енергийна ефективност при използване на електричество и горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още