IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ предлага срокът за паспортизация на сградите да се удължи до 2022 г.

Ведомства, организации и граждани се оплакват, че не им достигат средства за паспортизацията

18:01 | 11.09.15 г.
МРРБ предлага срокът за паспортизация на сградите да се удължи до 2022 г.

Очаквано Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предложи срокът за паспортизация на старите сгради държавна, общинска и частна собственост да бъде удължен.

Новият срок е 2022 г., става ясно от проект за промени в наредбата за техническите паспорти, публикуван на сайта на ведомството.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова намекна още преди няколко месеца, че сроковете за паспортизацията ще бъдат удължени, за да се види колко сгради са одобрени за обновяване по новата национална програма за саниране, а след това да се направи разчет колко от тях са ремонтирани, тъй като преди самото обновяване се прави технически паспорт.

Досегашните разпоредби предвиждаха сградите първа, втора и трета категория да се паспортизират до 31 декември 2015 г., четвърта категория - до 31 декември 2017 г., а пета категория - до 31 декември 2019 г.

Сроковете за паспортизация на съществуващите строежи вече бяха удължавани на два пъти – през 2012 и 2014 г.

През последните месеци в министерството обаче отново са започнали да постъпват писма от ведомства, организации и граждани с предложения за ново удължаване на сроковете заради недостиг на финансови средства, посочват от МРРБ в мотивите към проекта за промени в наредбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още