IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сроковете за издаване на технически паспорти на сградите пак ще бъдат удължени

До края на месеца ще бъдат публикувани предложенията на МРР за промени в Закона за управление на етажната собственост

13:03 | 02.06.15 г.
Сроковете за издаване на технически паспорти на сградите пак ще бъдат удължени

Сроковете за издаване на технически паспсорти на сградите вероятно отново ще бъдат удължени. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която участва в конференция за енергийна ефективност, организирана от посолството на Франция.

В края на ноември миналата година беше предложено с една година да се удължат сроковете за съставяне на техническите паспорти на строежите в зависимост от категорията им, припомня БТА. За сградите първа, втора и трета категория сроковете за изготвяне на паспорти са до 31 декември 2015 г., от четвърта категория - до 31 декември 2017 г., а от пета категория - до 31 декември 2019 г.

Идеята е първо да се види колко сгради са одобрени за обновяване по новата национална програма за саниране. След това ще се прави разбор колко са ремонтираните сгради.

Конкретно решение за удължаването на сроковете за паспортизация на сградите ще се обсъжда към края на годината, допълни Павлова. Затова и засега за момента не се предвиждат санкции за липсата на технически паспорти.

Според регионалния министър обаче трябва да се забрани частичното саниране, когато се постигнат добри резултати при подобряването на конструктивната устойчивост и енергийна ефективност на сградния фонд у нас. Тя смята, че е необходимо и засилването на контрола от страна на общините за това как изглеждат сградите и как се осъществяват вътрешните и външни преустройства.

На форума Лиляна Павлова изтъкна, че е готов и първи вариант на промени в Закона за управление на етажната собственост, които се очаква в средата на този месец да бъдат публикувани за обществено обсъждане.

В момента също така се сформира междуведомствена работна група от експерти на регионалното министерство и Министерството на енергетиката, която ще подготви дългосрочна програма за инвестиции в подобряване на енергийната ефективност на всички видове сгради. Целта е през 2016 г. да има първи проект на такава програма, допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството.

По националната програма за енергийно обновяване на многофамилните жилищни сгради министър Лиляна Павлова съобщи, че 1004 сгради имат вече договор с Българската банка за развитие. Първите три сгради, които ще бъдат готови за строителни работи до края на юни, са в Благоевград.

По проекта, финнасиран с европейски пари по старата програма „Регионално развитие“, се проектират 106 сгради. До края на лятото ще се възложат за проектиране още 50-60 блока. Целта е до края на годината да бъдат подготвени проектите и осъществени строителните дейности на около 180 сгради.

Павлова съобщи още, че до момента със средства от ЕС са санирани над 1 500 училища и детски градини, в които разходите за отопление и осветление са намалени с до 70%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още