IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забранява се къпането на Офицерския плаж във Варна заради замърсяване

Морската вода в останалите части от крайбрежието на града е с нормални показатели

12:09 | 13.06.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Забранява се къпането на Офицерския плаж във Варна заради мръсна вода. Пробите на Регионалната здравна инспекция показват, че в морето там има завишено ниво на ентереококи и ешерихия коли - два пъти над нормата.

Морската вода край останалите плажове във Врана и региона е с нормални качества, посочват от здравната инспекция.

Замърсяването на морето в района на Варна става от канал, за чийто ремонт се търси финансиране. Предстои взимането на още проби. Специалистите предупреждават, че къпането там крие риск от стомашно-чревни инфекции и алергии. 

Заради мръсната вода тази година ивицата остана и без концесионер.

Нова канализационна помпена станция, която спира замърсяването на морските води, беше открита преди две години във Варна. Новото съоръжение трябваше да спре преливанията на каналите за битови отпадни води, които се стичат към морето. 

Офицерският плаж във Варна е бил единственият в България с лошо качество на водите за къпане през 2013 г., сочат данните на Европейската агенция за околна среда.

Контролът върху чистотата на плажовете ще бъде непрекъснат, за да се гарантира безопасността на туристите, обеща преди дни министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й процесът е динамичен и това налага постоянното присъствие на контролни органи.

Що се отнася до чистотата на водата, Ангелкова посочи, че първите проби на морската вода показват, че тя е чиста, особено в Лозенец.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обаче коментира, че плажът в Лозенец и Шокъровия канал до Варна, който се излива в близост точно до Офицерския плаж, са местата, където има проблеми с чистотата в началото на летния сезон.

По думите й от общината в Лозенец са поели ангажимент проблемът да бъде решен до месец. За решаването на проблема със замърсяването на плажа в курортното селище екоминистерството е отделило 750 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
да въведат от това лято кафяв флаг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
да въведат от това лято кафяв флаг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Честито на оная чавка, министершата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още