IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът предлага с цената на газа КЕВР да намали и цената на тока

Практиката на регулатора досега е да субсидира топлоенергията за сметка на по-високи изкупни цени на тока от когенерациите, смятат бизнес организации

14:56 | 23.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнесът предлага с цената на газа КЕВР да намали и цената на тока

От 1 април цената на газа най-вероятно ще бъде намалена с около 23 на сто – такова е предложението на „Булгаргаз“, а и анализът на работната група на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) потвърждава изчисленията на газовата компания.

В тази връзка четирите национално представени бизнес организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, поискаха от регулатора с намаляването на цената на природния газ да бъде намалена и цената на електроенергията, изкупувана от топлоцентралите (при комбинирано производство).

„Всяко поскъпване на газа се отразяваше основно в повишаване на изкупната цена на електрическата енергия, която топлофикациите произвеждат паралелно с топлоенергия. В същото време се задържаше или съвсем леко се повишаваше цената на топлоенергията“, коментират четирите организации в отворено писмо, изпратено до медиите.

Според наблюденията на бизнеса от 2006 година до 2014 година цената на природния газ у нас расте непрекъснато и това „надува“ цената на електроенергията от когенерациите до 294 лева за мегаватчас, което е четири пъти над пазарната цена. Цената на парното се увеличава с около 20% до 80 лева за мегаватчас, допълват още от четирите организации.

Те припомнят, че електроенергията от когенерациите се изкупува от Националната електрическа компания (НЕК) по преференциални цени, заплащани от всички чрез таксата „Задължения към обществото“.

В сектора има кръстосано субсидиране – със скъпата електроенергия се финансира по-малко печелившото за топлоцентралите производство на топлоенергия, смятат от бизнеса. Те призовават КЕВР да премахне това изкривяване на пазара и намаляването на цената на природния газ да се отрази незначително върху цената на парното и топлата вода, а много по-осезаемо върху изкупната цена на електроенергията.

Припомняме, че от изявленията на председателя на КЕВР Иван Иванов досега става ясно, че регулаторът вероятно ще преразгледа цената на електроенергията едва в края на регулаторния период – през юни. По закон при значително изменение на цената на суровината, КЕВР може да преразгледа ценовото решение на всеки три месеца.

Иванов вече обясни пред журналисти, че не е добра регулаторна практика цените да бъдат променяни извънредно всяко тримесечие и обеща, че по-евтиният газ ще бъде взет предвид, но от новия регулаторен период. От 1 април обаче цените на парното и топлата вода ще бъдат намалени.

От АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ настояват в своето отворено писмо, че „по-евтиният ток за бита и индустрията означава икономическа справедливост, по-голяма конкурентоспособност на българската икономика, повече приходи в бюджета, повече работни места и достойни доходи за българина“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
tuti fruti
преди 8 години
КЕВР /държавен планов комитет/ и " добра регулаторна практика": ХА-ХА.Те калкулират, преразглеждат, обещават!!! Това е командно-административната система на развития социализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още