IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният регулатор предлага по-ниски цени на парното и топлата вода от април

Намалението ще се усети най-силно в Плевен

10:15 | 19.03.16 г.
Енергийният регулатор предлага по-ниски цени на парното и топлата вода от април

Парното и топлата вода да поевтинеят от април, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Предвижданото намаление е различно за отделните топлофикационни дружества, съобщава БНР.

За двете най-големи топлофикации - София и Пловдив, поевтиняването ще е почти символично, докато в Плевен мегаватчас топлоенергия ще се продава с 15 лева по-малко, предлага енергийният регулатор.

Поевтиняването на топлоенергията е възможно заради предстоящото намаляване на цените на газа. Държавният доставчик Булгаргаз предложи понижение на цените на синьото гориво с около 23 на сто от следващия месец.

Падането на цените на парното и топлата вода ще се усети най-силно в Плевен, където и сега топлоенергията е най-евтина. Там от април спадът ще е 15 лева за киловатчас и той вече ще се продава за 36 лева без ДДС.

С 11 на сто се предлага да се понижат цените във Враца и Разград, с 9 процента - във Велико Търново, с 5 на сто -  в Бургас и Варна. В столицата поевтиняването ще е 3 на сто. С около 50 стотинки за киловатчас по-малко ще се продават топлата вода и парното в Пловдив, където промяната е почти пренебрежима.

Тези предложения за нови цени на газа, парното и топлата вода предстои да бъдат обсъждани преди Комисията да вземе окончателно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още