IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ очаква 50% спад в печалбата на банките, няма да разреши дивиденти

За 2009 се очакват 700 млн. лв. печалба, което означава само 43 млн. лв. печалба за ноември и декември, или 74% спад на годишна база

12:44 | 23.12.09 г.
БНБ очаква 50% спад в печалбата на банките, няма да разреши дивиденти

Очаквам около 700 млн. лв. печалба на банковата система за 2009 г., което е с около 50% по-малко от тази през 2008 г. (1,39 млрд. лв.). Всички нови проблемни кредити обаче са провизирани, а въпросните 700 млн. лв. ще бъдат капитализирани и това ще оздрави още банковата система, заяви днес пред журналисти Иван Искров управител на БНБ.

До октомври 2009 г. банковата система има 656,5 млн. лв. печалба, или 46% спад на годишна база. Прогнозата на БНБ е за само 43 млн. лв. печалба през ноември и декември 2009 г., което е спад със 74% на годишна база спрямо 170 млн. лв. печалба през двата последни месеца на 2008 г.

БНБ не позволи на банките да разпределят дивиденти през 2009 г., което спомогна за увеличаване на капиталовата адекватност от 14% в началото на годината до около 17% в края на 2009 г., според прогнозите ни, сподели Искров.

Според управителя на БНБ 2009 г. беше тежка, но добра за банковата система, като благодарение на регулациите са изградени буфери, с които тя да устои на ситуацията в реалната икономика.

За 2009 г. се предвижда ръст на лошите кредити от 2,4% в началото на периода до 6% в края на годината.

Гуверньорът на БНБ коментира позицията на Българската стопанска камара (БСК), че трябва да се намалят минималните задължителни резерви (МЗР) на БНБ, за да се увеличи ликвидността в системата, с думите „Нека всеки говори за това, от което разбира, МЗР влияят само на лихвите по краткосрочните кредити, а в момента Леония е на 0,23% годишно, колкото са и еднодневните лихви в ЕС. А ликвидността в банковата система е цели 20%, лихвите по дългосрочните кредити обаче не зависят от МЗР“.

Искров допълни, че дефицити се правят лесно, а се компенсират трудно, като посочи, че за Гърция, която е в еврозоната, в момента застраховката от неплащане на дълга (CDS) в момента е 277 б.п. (2,77%), а за България тя е 233 б.п. (2,33%), което означава, че българският бизнес може да се финансира с половин процент по-евтино от гръцкия, въпреки че страната не е в еврозоната.

Относно влизането в ЕРМ 2, Искров отговори, че никога не се е ангажирал със срокове, защото това е многостранен процес. „Работим добре с правителството и се надявам България да подаде заявка за ЕРМ 2 при първа възможност, защото заслужаваме да бъде оценена по-достойнство политиката ни, като резултат от която сме една от страните с най-малък бюджетен дефицит за 2009 г.“

Днес бе представен и новият уеб сайт на БНБ, който ще е активен от тази вечер, както и бяха обявени стипендиантите на БНБ за 2010 г. От 30 кандидати са избрани Иван Иванов, магистър в икономическия университет във Варна с есе на тема Кредитирането в България и действията на БНБ преди и след кризата и Цветелина Маринова, докторант в УНСС София с есе на тема за глобалната финансова криза. Първият ще получава 500 лв. месечно, а вторият 700 лв. на месец за срок от една година, като след това ще може да започне работа в БНБ.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

ТБ БАКБ АД(BACB)

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още