IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Множество пропуски в правилника към новия ЗОП откри КЗК

Антимонополният орган дава конкретни препоръки към правилника и тарифата за обжалване на търгове

17:27 | 17.03.16 г.
Множество пропуски в правилника към новия ЗОП откри КЗК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри множество пропуски в проекта на Правилник за прилагане на новия Закон за обществените поръчки (ЗОП) и препоръча те да бъдат отстранени. Становището на КЗК е поискано от Министерство на финансите.

Проектът на Правилник урежда кога и при какви условия клоновете на юридически лица могат да участват самостоятелно в търговете, кога възложителят може да отдели малка част от поръчката и да я възложи отделно, вътрешноведомственото (т. нар. инхаус) възлагане, както и технически въпроси, свързани с Регистъра на обществените поръчки.

В тарифата към новия ЗОП се предлага таксите за обжалване на търгове пред КЗК и Върховния административен съд (ВАС) да са в абсолютен размер.

За производство по жалби пред КЗК ще се събират следните такси:

за поръчки на стойност над 1 000 000 лв. – 1 000 лв.;
за поръчки на стойност от 1 000 000 лв. до 5 000 000 лв. – 3 000 лв.;
за поръчки на стойност над 5 000 000 лв. – 5 000 лв.

С проекта на тарифа се предлага за касационно производство пред ВАС да се събира пропорционална такса в половин размер на таксите за жалби пред КЗК.

Същевременно за производства по частни жалби пред Върховния административен съд, образувани по реда на ЗОП, се събира пропорционална такса в размер 10 на сто от внесените или дължими такси, но не по-малко от 100 лв.

По Правилника КЗК дава множество конкретни препоръки как да се определя последният ден за подаване на офертите, за това в какви случаи да се изискват  планове и графици и препоръчва изрично да се запише кои документи са част от техническото и кои от ценовото предложение.

В становището си антимонополният орган препоръчва да се уточни съставът на комисиите, които ще оценяват офертите и с каква компетентност да са членовете им. КЗК отбелязва, че в проекта на правилник не е уредено ползването на външни експерти.

Ако член на комисията за провеждане на процедура за обществена поръчка е отстранен поради конфликт на интереси, Комисията препоръчва процедурата да се върне от етапа, при който е възникнал конфликтът на интереси.

По проекта на тарифа за таксите КЗК препоръчва тя да се прилага и за жалби, които са подадени в периода 29 февруари - 15 април 2016 г., т.е. след отмяната на старата тарифа. В този период не е налице действаща тарифа, по която да се изчисляват дължимите държавни такси по жалби пред КЗК и ВАС срещу производства за възлагане на обществени поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още