IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ разшири помощта за гръцкия банков сектор с още 5 млрд. евро

Обемът на Програмата за спешна ликвидна подкрепа за Атина вече достига 65 млрд. евро

09:12 | 13.02.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ разшири помощта за гръцкия банков сектор с още 5 млрд. евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) е разширила обема на спешната ликвидност, предоставена на разположение на гръцките кредитори, показа информация на германските ежедневници Frankfurter Allgemeine Zeitung и Handelsblatt.

Базираната във Франкфурт институцията е повишила размера на т.нар. Програма за спешна ликвидна подкрепа (ELA) за гръцките банки с 5 млрд. евро. По този начин общата сума на предоставения лимит достига 65 млрд. евро.

Според информацията Изпълнителният съвет (ИС) на ЕЦБ е провел извънредно съвещание, на което е било обсъдено колко дълго може да продължи подкрепата за гръцките банки и доколко кредиторите се намират в състояние на платежоспособност, посочват източници от банката.

От ЕЦБ отказаха да коментират информацията.

ELA е специализиран инструмент за подпомагане на банките, които нямат пълен достъп до набирането на капитали от пазара. Всяко възпрепятстване на нормалния достъп до ликвидност представлява заплаха за правилното функциониране на банковата система.

Ходът е от решаващо значение както за съдбата на гръцките банки, така и на свой ред за съдбата на страната, след като ЕЦБ реши да ограничи кредитите за финансовата система.

За отпускането на заеми над определен обем Гръцката централна банка вече трябва да информира ИС на ЕЦБ, че планира да използва ELA. Ако две трети от 25-членния ИС се противопоставят на идеята, то тогава ELA ще бъде прекратена, а Гърция ще бъде принудена да обмисли други варианти за набиране на финансиране, включително напускане на еврозоната и започване на собствена парична политика.

Въпреки че включва по-високи лихви, на този етап ELA е някакво спасение за Атина. Очаква се преговорите между Гърция и лидерите на еврозоната да продължат в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 0
rover
преди 9 години
Май не си схванал иронията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
evtimvz
преди 9 години
Грешка, това не е помощ. Това е стръв за капана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 14
korker
преди 9 години
Браво, добре е да се помага на съседите ни. Нека тези които имат стабилни икономики и нисък дълг, като нас да помогнат на съседите си които имат много дългове. Все пак всички сме в ЕС и следва да си помагаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още