IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" е увеличил добива на газ от началото на годината с над 18%

Износът за страните извън ЕС на независимите държави към 15 октомври е нараснал с 10,9 на сто

15:58 | 16.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Газпром“ е увеличил добива на газ от от 1 януари до 15 октомври с 18,4 на сто до 361,1 милиарда кубични метра спрямо същия период на миналата година, се посочва в съобщение на руския газов гигант, цитирано от ТАСС.

Компанията отбелязва, че в абсолютно изражение увеличението на добива е съпоставимо с общия обем на износа на руски газ през 2016 г.  на турския, италианския и австрийския пазар.

Износът за страните извън ЕС на независимите държави (ОНД) към 15 октомври е нараснал с 10,9 на сто до 148,6 милиарда кубични метра на годишна основа.

На руския пазар, по оперативни данни, за девет месеца и половина е доставен със 7,6% повече газ, отколкото през същия период на миналата година. 

Увеличили са се доставките за страните потенциални потребители на газ, който ще се доставя по газопровода „Северен поток“ 2. Така износът на газ за Германия е нараснал с 9,7%, за Австрия - с 48,3 на сто, за Чехия - с 27,5%, а за Словакия - с 31,4 на сто.

За Австрия и Словакия „Газпром“ е изнесъл повече газ, отколкото през цялата 2016 г.

За девет месеца и половина от началото на 2017 г. в Австрия са доставени 6,4 милиарда кубични метра руски газ, а през цялата изминала година - 6,1 милиарда кубични метра.

Компанията е изнесла за Словакия 3,8 милиарда кубични метра газ тази година (спрямо 3,7 милиарда кубични метра миналата година).

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Това требва да е резултат от санкциите, май...? Щото нали им спреха технологиите - тука некои се одрищиха с разни прогнози... Май светът във форума на Инвестора и реалният са доста различни? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още