IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" и CNPC се разбраха за маршрута на газопровода "Силата на Сибир"

Строителството на мащабния проект върви по план, заяви ръководителят на руската компания Алексей Милер

16:26 | 12.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Газпром" и CNPC се разбраха за маршрута на газопровода "Силата на Сибир"

"Газпром" и China National Petroleum Corporation (CNPC) постигнаха споразумение за окончателния маршрут на газопровода "Силата на Сибир" и за техническите изисквания за мащабния проект, строителството на който е оценявано на около 70 млрд. долара.

Ръководителят на pуската компания Алексей Милер проведе в четвъртък среща в Томск във връзка с изпълнението на проекта, който ще доставя газ за Китай от Сибир. По думите му строителството на "Силата на Сибир" върви по график и на този етап не се предвиждат промени в срокове за завършване на проекта.

В основата на проекта стои Чаяндинското поле в Якутия, където "Газпром" възнамерява да добива до 25 млрд. куб. метра газ и най-малко 1,5 млн. тона петрол годишно. Началото на добива на газ от областта е определено за 2018 г. Дотогава "Газпром" ще пусне в експлоатация първият участък от газопровода "Силата на Сибир" и първичните съоръжения за преработка на газ.

В началото на септември миналата година руският президент Владимир Путин и китайският вицепремиер Джан Гаоли дадоха началото на строителството на първата част от газопровода "Силата на Сибир". Според очакванията газопроводът ще е с дължина около 4 000 километра и ще свърже газовите находища в Източен Сибир c Поднебесната империя.

Русия, която е вторият най-голям износител на газ в света след САЩ, напоследък търси начини да пренасочи експорта си от Европа към Азия. Причините за тази стратегическа преориентация са многобройни, като в основата е политическата конфронтация на Москва със Стария континент.

Азиатските страни в момента предлагат по-добри перспективи, тъй като икономиката на Европа е до голяма степен в застой. Пренасочването е и отговор на продължителен сблъсък между Запада и Кремъл във връзка с конфликта в Украйна и санкциите на ЕС и САЩ спрямо Русия. Брюксел пък от своя страна отчаяно търси начини да намали зависимостта си от руските газови доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още