IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция набра над 1 млрд. евро от пазарите

Страната очаква Еврогрупата да освободи транша по удължената спасителна програма

16:01 | 04.03.15 г. 2
Гърция набра над 1 млрд. евро от пазарите

Гърция продаде днес шестмесечни облигации на стойност 1,14 млрд. евро на фона на усилията на страната да намери необходимите й средства за покриване на дълг, чийто падеж наближава, предаде ДПА.

Гръцката агенция за управление на дълга уточни, че лихвите са се повишили до 2,97 процента спрямо 2,75 на сто на аукциона през февруари, съобщава БТА.

Атина е принудена да пуска облигации, за да събере крайно необходимите й средства. Тя вече е прехвърлила ограничението от 15 млрд. евро, определено от международните й кредитори, и иска вдигане на тавана за емисиите облигации.

Лявото гръцко правителство търси начини да покрие финансовите нуждите на страната и задълженията й.

В петък гръцкото правителство трябва да плати на МВФ 298 млн. евро по заема от първата спасителна програма от 2010 г. През март Атина трябва да отдели 6 млрд. евро само за плащания по дълга, посочва онлайн изданието euobserver.com.

Очаква се финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис да представи предложенията за реформи на среща на финансовите министри на държавите от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) в опит да убеди партньорите си от блока да отблокират част от средствата по линия на одобреното удължаване на спасителната програма за страната.

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум коментира наскоро пред FT, че вероятно ще бъдат отпуснати 7,2 млрд. евро за Гърция.

Варуфакис вероятно ще представи мерки за административна реформа в Гърция, за уреждане на дълговете към държавата и подобряване събираемостта на данъците. Очаква се и обявяването на фискален съвет и ново звено, което ще се занимава с данъчни инспекции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Ей такива заслужават да пият по една студена вода, а не ЕЦБ после да им дава новонапечатани пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
Rumen_
преди 9 години
Добре де, кой *** ги е купил тия облигации?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още