IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция подготвя мерки за подпомагане на бедните

Въпреки че увеличава социалните харчове с 200 млн. евро, правителството на Ципрас се стреми към балансиран бюджет

17:09 | 04.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Люлката на демокрацията засилва все повече социалната държава. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Люлката на демокрацията засилва все повече социалната държава. Снимка: Ройтерс

Правителството на Гърция предложи закон, който би дал безплатна храна и електричество на хиляди гърци, за да се справят с „хуманитарната криза“. Още два законопроекта се очаква да бъдат предложени тази седмица, въпреки че администрацията твърди, че ще предложи балансиран бюджет, съобщава WBP online.

Първият закон цели да възстанови електрическите връзки в основните домове до края на 2015 г. С приоритет ще се ползват дългосрочно безработните и семействата с малки деца. В допълнение 300 000 гърци ще получат ваучери за храна. Отделно в закона са предвидени и пари за наем до 220 евро на месец за 30 000 бедни семейства. Правителството оценява общата стойност на мерките на около 200 млн. евро.

„Дълбоката рецесия заради политиката на орязване на разходите и икономическата криза през последните шест години имаше драматичен социален ефект“, пише в проектозакона. „Това предложение цели да се справи с хуманитарната криза чрез мерки, които осигуряват достъп до основни блага“.

Второто предложение на правителството цели да насърчи задлъжнелите да уредят отношенията си с данъчните власти и с пенсионните фондове. Надеждата е това да намали резкия спад на данъчните постъпления, който се добавя към притесненията на правителството. Гърците масово започнаха да не си плащат данъците няколко месеца преди изборите, когато идването на власт на крайнолявата Сириза вече изглеждаше сигурно.

Правителството на Ципрас се старае да покаже, че удържа предизборните си обещания. То успя да си осигури отсрочка от четири месеца по програмата за спасение на страната от лидерите на еврозоната и другите си международни кредитори миналия месец и сега целта му е да им покаже, че новите мерки няма да са в тежест на бюджета на Гърция.

Премиерът Ципрас заяви на среща на кабинета миналата седмица, че подобряването на условията за живот на гърците, пострадали от финансовата криза, е „основният дълг“ на правителството. Въпреки това той подчерта, че Атина все още държи на целта си да постигне балансиран бюджет и да изплати задълженията си.

Изправена пред сериозни затруднения за финансирането си през тази година, Атина се опитва да покрие финансовите си нужди още през март.

„Знаем, че март ще е труден месец“, заяви Габриел Сакеларидис, правителствен говорител. „Всички наши задължения ще бъдат изплатени на време, за да нямаме проблеми с нашите кредитори или у дома“.

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 15.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още