IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македония обяви извънредно положение

В борбата с бежанския наплив вече ще помага и армията

16:47 | 20.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бежанци чакат на границата между Гърция и Македония. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бежанци чакат на границата между Гърция и Македония. Снимка: Ройтерс

Правителството в Македония обяви извънредно положение. „Засиленият натиск“ над южната граница на страната, както и силният приток на бежанци от Гърция са направили тази мярка необходима, се казва в изявление на Министерството на вътрешните работи на страната. За да се отвърне на кризата, граничният регион следва да се контролира по-добре. Освен това съседката ни вече ще разчита и на армията си, съобщи на пресконференция говорителят на македонското вътрешно министерство Иво Котевски. 

Котевски заяви още, че всекидневно се следи ситуацията с нелегалните имигранти, които възнамеряват да влязат в Македония от Гърция, и се подготвя отговор на всеки възможен сценарий. 



Говорителят обясни още, че поради засиления натиск по южната граница на страната и все по-интензивния транзит през т.нар. балкански мигрантски коридор е било оценено, че е необходимо допълнително засилване на контрола на граничната зона, в която се регистрират масови нелегални преминавания от Гърция. 

„Очакваме ангажиментът на армията да даде резултат в две насоки. Първо, да се засили сигурността и спокойствието на местното население и второ, да се осигури по-всеобхватен достъп при отношението към лицата, заявили намерение да поискат убежище в Македония“, каза Котевски.

Броят на бежанците от  Сирия, Афганистан и Пакистан, които искат да се доберат до Западна Европа по т. Нар.   “Балкански път” расте постоянно. Различни неправителствени организации изчисляват, че всеки ден над 2000 души минават нелегално през македонската граница. Затова правителството в Скопие обяви наскоро, че иска официално помощ от ЕС. Според вътрешния министър Митко Савков ЕС е задължена да се притече на помощ, защото проблемът в Македония е внесен от член на съюза (Гърция, б.  ред.). Страната му обаче нямала достатъчно капацитет, за да се погрижи за всички бежанци сама.

Малката балканска държава не е в състояние да се справи с бежанците, които могат да получат оскъдни помощи под формата на пакетиран обяд от Червения кръст и частни благотворителни организации като Legis, преди да продължат пътя си към Европа от Гевгелия и Табановци.

Всеки ден близо  две хиляди души се струпват на гръцко-македонската граница, твърдят правозащитни организации. Това е два пъти по-висок брой спрямо седмица по-рано. 

Повече по темата - тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още