IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва с първи стъпки по премахване на ембаргото за внос от Европа

Руските власти ще проверят предприятия за производство на животински продукти в Гърция, Кипър и Унгария

13:18 | 21.03.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Москва с първи стъпки по премахване на ембаргото за внос от Европа

Руската федерална ветеринарна и фитосанитарна служба (Росселхознадзор) обяви, че до две седмици ще започне проверка на предприятия за производство на продукти от животински произход в Гърция, Кипър и Унгария. Властите в тези страни продължават да са най-силните противници на санкциите на Европейския съюз (ЕС) спрямо Русия, пише "Росбалт".

"Проверките ще започнат от 6 април за Гърция, а след това ще продължат в Кипър и Унгария", заяви говорителят на Росселхознадзор Алексей Aлексеенко.

Ходът ще има за цел да се гарантира, че след премахването на руското ембарго върху доставчиците на хранителни продукти от трите държави те биха могли веднага да започнат да изнасят своите продукти за Русия.

В момента се уточнява списъкът с предприятията, в които ще се извършват инспекции.

През тази седмица ръководителят на Росселхознадзор Сергей Данкверт заяви, че след премахването на санкциите първите доставчици от Европа, които ще могат да се възползват ще са от Унгария, Гърция и Кипър. По думите му руските власти ще позволят доставки само от тези предприятия, които са проверени от експерти на Евразийския съюз.

Въведеното през август миналата година от руските власти ембарго върху стоките от Европа елиминира вноса на руска територия на селскостопански продукти, суровини и храни. През това време най-значителен скок отчетоха цените на говеждото месо (11,2%), пилешкото месо (6,2%) и свинското месо (с 2,4%).

Освен това забраната за внос на европейски стоки сви цялостната консумация на месо в Русия с 47,2% (848,5 тона), в това число със 72,7% (450,8 тона) на свинско и с 64,8% (338,7 тона) на птиче. Част от продуктите бяха заменени от разширяване на вътрешното производство и доставки на страни, спрямо които ембаргото не се прилага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
Stefan--L
преди 9 години
Даже е под достоинството ми да отговарям на пазачи от СОТ ! Писал си се от Бъргас а кой знае какъв грудовски *** си ! Вземи чети малко и се ограмоти преди да пишеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 9 години
Каквото повикало, това се и обадило. Каквото си надробиш, това и ще сърбаш. Търкулнало се гърнето и си намерило похлупака. Ако не наричаш хората негамотници и тебе няма да те наричат така. Е наистина неграмотен и при това *** е много по-лошо, но такъв е животът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
многодобре
преди 9 години
мерете си думите,:/%"+??!/:=%"+ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 9 години
Ти Кириак Стефчо си неграмотника! Ако беше чел малко повече, щеше да знаеш че спреният български експорт за Русия заради ембаргото е в размер на 10 000 000 евро годишно. Ако десет милиона са проблем за някоя национална икономика, то това не е нито национална нито икономика. Запомни го неграмотно ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 32
993
преди 9 години
Унгария, Кипър и Гърция... Няма нужда от коментар! Санкции до дупка, докато капитулира ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 43
Stefan--L
преди 9 години
Абе Вучев неграмотнико я прочети пак кои страни ще могат да си изнасят продукцията за Русия ,Гърция ,Кипър Унгария ! Тези държави са суверенни и са против санкциите наложени на Русия след време към тях ще се присъединят и други като Испания ,Португалия ,Словакия ,Хърватия а нашите *** на европески *** ще чакат докато Българският народ ги свали от власт ! Всички те са пътници и Бойко и Плевньо,Кунева,Симеонов ,Първанов, Бареков Кънев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още