IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абсурдният списък с контрасанкции на Путин

Освен официалните забрани много руснаци настойчиво са съветвани да не почиват в чужбина, а в Крим

11:45 | 01.01.15 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гледка от магазин в Москва. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Гледка от магазин в Москва. Снимка: архив Ройтерс

2014 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция "Икономиката през 2014 г."

След анексирането на Кримския полуостров и ролята на Русия в кризата в Украйна Западът наложи на Москва редица санкции, като забрана за пътуване на редица граждани, блокиране на сметки или ограничаване на достъпа до глобалния финансов пазар.

Според финансовия министър на Русия Антон Силуанов страната е загубила заради това през 2014 г. около 40 млрд. долара - нещо което президентът Владимир Путин не може да подмине с лека ръка. Така че не е изненадващо, че Москва отвърна на удара с контрасанкции срещу различни страни - с някои мерки, които наистина звучат абсурдно, показва справка на германския Die Welt. 

На 28 юли напълно забранен бе вносът на украински млечни продукти. За всички други продукти от страната следва да бъдат наложени мита. От Молдова не може да бъдат внасяни плодове, а за вноса на месото има ограничения.

От 1 август Полша не може да доставя в Русия нито плодове, нито зеленчуци, пет дни по-късно Русия наложи пълно ембарго за хранителните стоки (с изключение на бебешките храни) за страните от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия.

На 20 август Москва затвори няколко клона на веригата за бързо хранене McDonald's - привидно по хигиенни причини. Продажбата на напитки на американския гигант Coca-Cola се усложни чрез нов законопроект. Официалната причина – напитката била изключително нездравословна, така че за нея данъците би трябвало да са по-високи.

Зад привличащото публика заглавие „Путин забрани козята сперма" всъщност се крие забраната за внос на кози, овце и говеда от страни като Гърция и Италия. Включително и забрана за внос на сперма от бикове, овни и козели. Като причина бе посочена болестта „Син език“. 

В град Екатеринбург през август от рафтовете на магазините изчезна американското уиски с марките Jack Daniels и Jim Beam. Официално – заради наличие в напитките на опасни химикали.

Един месец по-късно вторият пакет от контрасанкциите срещу Запада засегна автомобилния пазар - вносът на чуждестранни автомобили следва да бъде затруднен или напълно забранен. Засега обаче тази мярка все още не е изпълнена.

Пропагандираната от двама известни режисьори забрана за разпространение на филми от САЩ също не се състоя, защото Министерството на културата се страхува от сериозни загуби за руските оператори на киносалони, ако им бъде забранено да показват чуждестранни филми.

Що се отнася до чуждестранните медии, Москва не се задоволи само с обикновени идеи. През октомври бе приет нов медиен закон, изискващ чуждестранните инвеститори да могат да притежават след от 2017 г. най-много 20 на сто от разпространявана в Русия медия. Това се отразява според Die Welt на 50% от руския медиен пазар. В резултат на това новинарският канал CNN вече обяви плановете си да се оттегли от Русия

По отношение на „забраната за реклама“ на Стивън Сегал за руския производител на оръжия „Калашников“ настана истинско неразбирателство. „Предвид забраната на оръжия в САЩ една реклама с американския актьор няма смисъл“. Преговорите на “Калашников” със Стивън Сегал се проведоха в началото на годината, когато се предполагаше, че холивудската звезда, в ролята на рекламно лице на знаменитата марка оръжия, ще засили позициите ѝ в САЩ, които по това време бяха основен пазар за “Калашников”. До повече от само разговори обаче не се стигнало, тъй като никакви предварителни споразумения и договори не са били сключени.

През ноември Москва хвърли истинска бомба - промените в Закона за медиите и защитата на данните, които следва да влязат в сила през следващата година, може да имат сериозни последици за Facebook, Twitter или Apple. Промените предвиждат именно записаните в интернет данни на руски граждани да могат да бъдат съхранявани изключително и само в Русия. За да се съобразят с тези текстове, компаниите, наред с другото, трябва да разположат десетки хиляди сървъри в Русия.

А за капак на руснаците, и най-вече тези, които са служители на засегнати от западните санкции компании, не се препоръчва да ходят на почивка в чужбина. Причината - напрежението между Русия и Запада. Според руски вестници от това ще са засегнати  четири милиона руснаци, които по-скоро ще почиват в Крим. Още през април външното министерство призова руснаците да не пътуват за САЩ и още около  100 други популярни държави. В тези страни според ведомството се извършва "лов“ на руски граждани.

Каква беше 2014 г. според Вас? кои са ключовите събития и какви са очакванията Ви за следващата година? Какво ще движи пазарите?

Пишете ни на info@investor.bg c Вашите мнения. Най-интересни от тях ще публикуваме в Investor.bg. Очакваме Bи!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 0
ivankarag12
преди 9 години
О-о, например "Дневник" и "Икономедия"! Там не си ли в руслото, те цакат и се правят на великипдемократи! А са си посредствени цензори - реагират като бик на червено - фучет и рият! ***, ама такава ни демокрацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Украински офицер: АТО е бизнес на органи за ЕвропаМайор на Въоръжените сили на Украйна разказа истината за ситуацията в зоната на конфликта с Новорусия, пише infopolk.ru.Той разкри, че така наречената Антитерористична операция (АТО) в Източна Украйна всъщност е търговско предприятие.Това е бизнес на органи на нашите войници за близките страни, основно за страните от Европа. Този бизнес се контролира от министъра на отбраната и ръководителя на Службата за сигурност на Украйна, разказа украинския офицер.На бойните полета работят специални бригади изкормвачи, основно от групировката Десен сектор, свързани с черната трансплантология.Органите на загиналите украински войници масово се изпращат в Европа, разкри още той. По думите му, командването изпраща войниците на военни операции, за които се знае предварително, че са обречени на провал. Това се прави с цел, за да получат повече материал. Имената на загиналите се вписват в списъците за безследно изчезнали или дезертирали."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 6
bgMan
преди 9 години
Хаха, който руснак иска почивка в чужбина ще му е разрешено само в Крим но затова пък в пълно бойно снаряжение. За други дестинации ще трябва специален пропуск от ГРУ или ФСБ.Уникално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 9
StefanL
преди 9 години
Вижте с какво ни залива евросъюзът ви за да си реализира продукцията която трябва да изхвърли http://***.vsekiden.com/157216
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 18 rate down comment 15
StefanL
преди 9 години
Така и не се разбира какво искате да кажете с тази статия господин Попов .За мене тази статия е неразбираем и постна ! За вас санкциите може да са абсурдни но за Българските производители на месо,мляко,зеленчуци,плодове за туризмът и енергетиката ни са напълно реални и болезнено осезаеми! Магазините ни се напълниха с млечни продукти и меса пълни с химии от еврогеиският съюз купуваме домати от холандия и полша който са на 1500 км на северно от БГ пълни с химия и отврат, но три пъти по евтини от нашите БГ домати. Е господин Попов аз питам къде ще реализират продукцията си БГ производ. от къде ще дойдат туристи в БГ освен от Русия елате да видите Банско работи с 3% от капацитета си, а лятото най вероятно много хотели по черноморието няма да отворят. Така че ако за вас санкциите са абсурдни за нас са 1000% реални. Ще се радвам ако ми прочете това което съм ти написал господинплатен драскач
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 9
sisi333
преди 9 години
платен сайт ! коментарите който не се харесват на админа ги изтриват ! Няма свобода на словото ! Админа трие всички коментари който не са убежденията на собствениците на сайта . Някой ще подскаже ли сайт в който човек може свободно да изрази мнение така че всеки да го прочете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 8
Nikola666
преди 9 години
Ми като не ви харесва, недейте да четете. Четете си вестник Дума и бъдете щастливи. Или искате всички да са на вашето мнение. Ех, минало незабравимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 8
Сините камъни
преди 9 години
Стоянчо, с какво искаш да се примерим!С това, че "нашата" "българска" армия е под турско командване в Афганистан?Че трудът на българина е в пъти по-ниско оценен от този на германеца да речем?!Че колкото си по на север, като няма слънце има химия естествено, какво друго!Можеш ли да наречеш някой приятел и съюзник, след като даже не те допуска на масата си, и това е най-малкото, ами ти е отнел възможността на труд, за да се изхранваш с достойнство!Ако си пред очите ми, ще те фрасна по тъпата мутра, вярвай ми!НАТО ни били съюзници, ЕС бил бъдещето ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още