IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва след 100 дни забрана за внос на храни от ЕС в Русия

Значително намалява вносът на млечни продукти в страната, който не може да бъде компенсиран от трети страни, показват данни на руските митнически власти

14:00 | 14.11.14 г. 16
Какво се случва след 100 дни забрана за внос на храни от ЕС в Русия

На 7 август 2014 година руските власти забраниха за година вноса на храни и селскостопански продукти от ЕС, Норвегия, САЩ, Канада и Австралия. Мярката е с действие от 1 година и по оценките на руската информационна агенция ТАСС ще коства 9,1 млрд. долара за целия срок на действие.

Изчисленията са на базата на данните на митническите власти в Русия за 2013 година, отбелязват от агенцията. Според изчисленията най-значим ще е ефектът на мярката по отношение на вноса на храни и селскостопански продукти от ЕС – 6,5 млрд. долара за срока на действие на забраната.

Влиянието върху вноса на храни от Норвегия ще бъде в размер на 1,2 млрд. долара, на САЩ – 843,8 млн. долара, на Канада – 373,6 млн. долара, и на Австралия – 182 млн. долара.

За 100-те дни от действието на руската забрана вносът на месни и млечни продукти, както и на плодове и зеленчуци и ядки, намалява с 5,3%. Намалението не може да бъде компенсирано даже и с увеличените доставки от страните от Азия или Южна Америка.

Само през октомври вносът на млечни продукти в Русия намалява с почти 70% на годишна база до ниво от 48,9 млн. долара. През септември намалението е било от 75,2% на годишна база и отново е в рамките на малко под 49 млн. долара.

От август до октомври няма данни за увеличение на вноса на млечни продукти от страните от Южна Америка, а дори напротив – намалението е от 62% до 6,9 млн. долара за перида, а в количествено отношение намалението е от 71% до 1,3 хил. тона.

Заради това намаление цените на млечните продукти растат. Най-видимо това е по отношение на сиренето – с малко над 5,3%.

По-ограничен е спадът по отношение на вноса на месо и месни продукти – на годишна база с 19,7% през октомври и с 24,4% през септември. Причината за това е увеличение на вноса на свинско месо от Южна Америка (със 76% до 234 млн. долара). За целия период на ембаргото вносът на свинско месо обаче намалява с 47,6% до обща стойност от 327,2 млн. долара.

Цените на свинското месо на руския пазар се повишават с 6,4%, но най-голямото увеличение се наблюдава по отношение на цената на пилешкото месо – с 8,8%.

Вносът на зеленчуци в Русия през октомври намалява с 50,6% на годишна база до 33,8 млн. долара. През септември намалението е от 51,5 на сто, показват още данните на митническите власти. Отчасти недостигът се компенсира с внос на зеленчуци от Южна Америка, откъдето са се увеличили доставките на боб, зеле, цвекло и моркови. Да периода август – октомври увеличението е шест пъти до общо 913 хил. долара.

Вносът на плодовете и ядки намалява с 21% до 293,5 млн. долара през октомври на годишна база. През септември намалението е било в рамките на 11%. Отчасти това е компенсирано с внос от Азия – през периода август – октомври има ръст на вноса на плодове и ядки в рамките на 25% до 21,7 млн. долара.

Отражението върху цените на пазара е поскъпване на краставиците (с 55%), но от друга страна цените на картофите и зелето намаляват – съответно с 21% и 19%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 2
StefanL
преди 9 години
Абе *** какво си тръгнал да гледаш Русия ! Русия е богата страна пак ще излезе от положение цял свят и налагат санкции и немогат да свалят рублата до 100 за евро а у нас за една вечер през 1997 стана 3000лв за 1долар. Погледни ни само че за 8 г. в еврогеиският съюз имаме 1,5 милиона Българи под прага на бедноста 1,8 милиона работещи-бедни с заплата от 340 до 500 лв ,1,6 милиона пенсионери и деца от цялата 5 милионна държава. Такава статистика няма и в Африка неслучайно африканските и др емигранти неискат да остават у нас ! С това ниско чело и гладък мозък още 20 години ше си охранотел с 400лв заплата ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 9 години
Какво става с рублата? Днес е към 61 за долар. Почти 100% обезценяшане за година. И вие ми смятате някакви си 5% повишение на цените. Путин трябва да повиши пенсиите и заплатите с официалната инфлация. Затова и ще я отчетат 8-10%. И това при ОЛП на РЦБ 17%, а на търговските банки 22-25%, Приказки за наивници или по-точно за mihaelis, Mavi gъz, varna333 и так далее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Ти пазарите ги остави, не ги мисли:) Кажи как ти е "големия пакет" от RTS-a:)С колко се набута? Затвориха ли ти вече позицията... Не че нещо ама гледам под 1000 паднал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Те богатите руснаци не са толкова много и спокойно могат да се преместят да си мезят с испанска шунка в Испания. Те повечето имат вили из Майорка, Кан и Монако, та и френските вина ще са им близо. Той Путин за тях не мисли... хаха!Аз обаче се замислих над друго - при тази блокада и недостиг на млечни продукти, те били поскъпнали в Русия с 5.3%. В махалата, в съседния Т-Маркет киселото мляко Елена през март т. г. беше 86 ст. а сега е 95 ст. Това не прави ли някъде окольо двойно на 5.3%?!!! И тоа без никакви санкции и блокади... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
Бедните руснаци могат да издържат на хляб и водка, но на богатите ще им е трудно без испански Хамон, италиански теста, френски вина, гръцка фета и т.н.Между шунка и шунка има голяма разлика и е трудно да замениш реномираните европейски производители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 25 rate down comment 16
dakl
преди 9 години
Лесно е да напуснеш един пазар, но да се върнеш отново е пределно тежко защото местото ти е вече заето от местната и чужда конкуренция. Само си спомнете как бяхме изхвърлени от руския пазар на цигари( където бяхме N1) и на селскостопанска продукция и консерви и вино и то благодарение на личния принос на Желю Желев и Филип Д имигранти! Точно такава участ заплашва реално днес европейските производители които в угода на задокеанския велможа подариха търговските си позиции на собствената си конкуренция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 4
vstoykov
преди 9 години
Млечните продукти не са незаменими. Изобщо не е задължително да се ядат, може да се заменят с други храни.В Азия не ядат млечни продукти, но костите им са по-здрави. Това е така, защото ядат други храни, които са добър източник на калций.По въпроса писах в статията "Вредата и ползата от мемите свързани с храненето". http://tinyurl.com/oe96eh6
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Жалко, наистина не издържат на повече от 120-150 км., мислех че говориш за градско каране :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Объркал съм малко - видях 16 коли, а не 18, но няма принципна разлика - промяната става - ср. 188 л на месец на кола или около 3100 км. на месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 9 години
аха , *** трябва да джъткам само до Търговище
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още