IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Западните санкции не решават проблемите на Украйна

Кризата в Украйна е едно от най-важните събития, отбелязано в обзора на годината на руското Министерство на външните работи

15:41 | 27.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Москва: Западните санкции не решават проблемите на Украйна

Кризата в Украйна е едно от най-важните събития в обзора на годината, изготвен от руското външно министерство
2014 година ще се запомни с нестабилност и кризи в международните отношения, заявяват в своя обзор на международните събития от руското Министерство на външните работи.

Кулминацията на събитията в тази насока е украинката криза, която показа сериозните системни проблеми м евроатлантическите отношения, заявяват от министерството в публикуваната днес на страницата им в интернет позиция.

Според анализа САЩ и ЕС открито са поддържали антиконституционния преврат в Киев. От друга страна Русия е предприела енергични усилия за съдействия за прекратяване на огъня, резултатът е постигнатото в Минск споразумение, което предопределя и първите стъпки за намаляване на напрежението в Украйна.

Отговорът на Запада за действията на Русия в Украйна са въведените едностранни санкции и открита информационна война, но те не са в състояние да решат ситуацията.

За изход от кризата е нужна готовността на всички заинтересовани страни да помогнат на Украйна да преодолее този тежък период в своята история, да постигне мир и национално съгласие, така че всички украинци да се чувстват добре, в безопасност и достойно, допълва от външното министерство.

Кризата в Украйна е едно от най-важните събития, посочено в обзора на руското външно министерство. От него произтича и влошаването на отношенията на страната със САЩ и Европа. Министерството обаче не отбелязва едностранното анексиране на Крим, което извърши Москва през пролетта, нито отговора на западните санкции, забраняващ вноса на храни и селскостопански продукти от САЩ, ЕС, Норвегия, Австралия и Канада. 

От друга страна Русия затвърждава своите добри отношения с останалите държави от ОНД и през май бяха подписани първите документи за създаването на Евразийския икономически съюз. Работата по него беше приключена преди броени дни и първите договорки в организацията влизат в сила от 1 януари 2015 година.

От външното министерство посочват като важен аспект на 2014 година и работата по превръщането на БРИКС (организацията на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) в един от важните елементи на управлението на глобалната икономика, интеграционните процеси в Азиатско – Тихоокеанския регион, както и участието на Русия в срещите на Г-20.

„Постигнат е и значителен прогрес в развитието на партньорството и стратегическото взаимодействие с Китай”, отбелязват още от Министерството на външните работи. Тези отношения се развиват както благодарение на двустранни споразумения, така и на базата на отношенията в различни организации – Г-20, Азиатско-Тихоокеанското сътрудничество и други.

Сред важните моменти на годината е и подписаното споразумение за доставка природен газ за Китай чрез газопровода „Силата на Сибир”, подобряване то на военното сътрудничество и нарастващо сътрудничество в финансовата и инвестиционната сфера, допълват още руските чиновници.

В обзора на изминаващата 2014 година от министерството посочват още и развитието на сътрудничеството с Индия и с Южна Америка.

Русия е и една от първите държави, реагирали на появата на вируса ебола в Африка през тази година, смятат още от външното министерство на страната. Водещи вирусолози са били изпратени в Гвинея, за да занесат оборудване за диагностика на болестта и военно-полеви болници, а в Сиера Леоне е била доставена хуманитарна помощ с медикаменти и материали за борба с вируса, заключават от руското Министерство на външните работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още