IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Санкциите срещу Крим са парадокс

Според постоянния руски представител в ЕС Владимир Чижов новата порция санкции срещу Крим поражда редица въпроси

14:39 | 26.12.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Москва смята, че санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Крим са глупост и парадокс, твърди постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов.

"Гледайки последната порция санкции, възниква въпросът - преди такива мерки бяха съпровождани с изявления, че те са "точкови", насочени са срещу ръководството и нямат за цел да навредят на населението", посочи дипломатът.

По думите му това, че икономическите санкции влияят отрицателно на икономическото положение на руснаците, е общопризнат факт. Последната порция санкции той определя като “парадоксална”, защото от гледна точка на ЕС Крим е част от Украйна, а това означава, че рестрикциите срещу Крим са антиукраински санкции.

Според Чижов това не са санкции срещу ръководителите на Крим, а такива, които създават проблеми за нормалния живот на полуострова.

"Какво е това, ако не подкопаване на благосъстоянието на тази част от населението, която ЕС смята за Украйна? Някаква глупост", каза руският представител в ЕС.

Отминаващата година се е превърнала в “момент на истината” за отношенията между Русия и ЕС, коментира Чижов. Той посочи, че проблемите между тях са се трупали отдавна, много преди в Киев да бъде извършен “държавен преврат”.

Според Чижов в основата на трудностите в отношенията между Брюксел и Москва стои погрешното схващане на ЕС за ролята му в света.

Съюзът първоначално възникна, за да бъде предотвратена нова голяма война в Европа, в която винаги са били въвлечени немци и французи. После това се трансформира в изграждането на някакъв "блестящ храм на върха на планината", към който всички трябва да се стремят, допълни Чижов.

По думите му сега блясъкът на ЕС е помръкнал, а причината за това е появата на множество евроскептици.

Очаква се в края на зимата върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини да посети Русия. Датата на визитата все още не е уточнена, коментира Чижов.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
И какво точно те ... тоталиризма на Русия!Вълнувай се от европейската пенсия на баща си, или от европейските аплати на българина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Евроскептици ли?Ама ащо!Толкова великолепен съюз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Всички които не информирани относно Крим /адвокате за теб тази информация би била от полза за да не се излагаш в правните си аргументи/ нека изслушат интервюто постнато по долу! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Paul Craig Roberts: " US is Completely Busted, Non-Delivery of Gold-Crash the System, War in Ukraine"https://***.youtube.com/watch?v=AhxZxL56B00
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
https://***.youtube.com/watch?v=AhxZxL56B00
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
vstoykov
преди 9 години
Няма национални интереси и интереси на определени държави. Само личностите може да имат интереси. Защото нациите и държавите са колективни халюцинации.Личностите действат в свой собствен интерес (ако са достатъчно умни - иначе има много "личности", които халюцинират държави и нации и си въобразяват, че действат в интерес на тези колективни халюцинации).Тези на власт обикновено са достатъчно интелигентни за да разпознават колективните халюцинации като такива и да действат в свой собствен интерес. Не е изключено и да се самозаблуждават (може да страдат от някакво психично заболяване, може да имат когнитивен дисонанс - едновременно да се стремят да задоволят личните си интереси и да си въобразяват, че съществуват "национални" интереси).Вчера четох "Силата на силните" на Джек Лондон. Писана е през 1911 година. И все още написаното е актуално. http://chitanka.info/text/12547-silata-na-silniteЗатова е грешно е да се търси логика по линията "национални/държавни интереси".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 19
MZ/X
преди 9 години
Много им се иска на руснаците ЕС да се разпадне и не случайно те са най-големият спонсор на евроскептиците в Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 21
Дръзновенн
преди 9 години
Ха, Парадокса всъщност е съществуването на тази тоталитарна страна Русия в този и вид.. и нищо друго..Москва не вярвала на сълзи, а говори от името на КРИМЧАНИ,/чуждата територия/ ??https://***.facebook.com/photo.php?fbid=789465487756931&set=gm.314670602066602&type=1&theater:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още