IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертава ли се и румънски маршрут към Западна Европа на нелегалните мигранти?

Пристиганията от Турция през Черно море се увеличават в последните месеци

19:02 | 19.09.17 г.
<p>
	Заради наближаващата зима и опасните бури в Черно море не се очаква кой знае какъв наплив от нелегални мигранти в следващите месеци.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Заради наближаващата зима и опасните бури в Черно море не се очаква кой знае какъв наплив от нелегални мигранти в следващите месеци. Снимка: Архив Ройтерс

Ако пристиганията на нелегални мигранти по Средиземноморското крайбрежие може да се считат за нещо обичайно, поне досега тези случаи бяха рядкост по крайбрежието на Черно море. Увеличението на пристиганията от Турция през Черно море в последно време обаче може би подсказва, че нелегалните мигранти се ориентират към нов румънски маршрут, пише онлайн изданието EurActiv.com.

На 13 септември например общо 150 души, една трета от които деца, са спасени в Черно море. Това е петата лодка, пълна с мигранти, прихваната от румънските власти от средата на август, т.е. в рамките на месец.

Пристигането по този маршрут на 570 души от Ирак, Сирия, Афганистан, Иран и Пакистан за по-малко от месец в сравнение с пристиганията в Италия и Испания изглежда незначително, отбелязва изданието. През 2014 г. обаче броят на пристигналите през Черно море нелегални имигранти в Румъния е 300, което показва устойчив растеж.

Румъния, която е член на Европейския съюз (ЕС), не е член на Шенгенското пространство, и досега в голяма степен избегна голям наплив от нелегални мигранти. Последните развития на събитията обаче вдигнаха властта на нокти и ситуацията започва да се наблюдава по-внимателно.

Крищоф Боровски, говорител на европейската гранична агенция Frontex, коментира, че трафикантите на хора се опитват да намерят нови маршрути към Западна Европа и Черно море е един от тях. Целта е да се избегне Гърция, където се рискува депортация заради споразумението между ЕС и Турция, допълва и Мирча Мокану от Международната организация по миграция в Румъния.

Според данните на Организацията и Frontex преминаването от Турция към Румъния се таксува с от 1 000 до 3 хил. евро.

Експерти обаче се съмняват, че ще има кой знае какъв наплив от нелегални мигранти през Черно море и Румъния заради приближаващата зима и опасните бури в студения сезон.

От началото на годината румънските власти са арестували над 1 200 души, които са се опитали да преминат границата на страната на запад нелегално. За цялата 2016 г. броят на задържаните е 600 души. Около 20% от опитите за нелегално преминаване към Западна Европа през територията на Румъния обаче успяват, посочват от Международната организация по миграция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още