IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платформата SEE Link има техническа готовност за старт на търговията

Най-активно търгуваните пет компании от Хърватия, три от България и две от Македония ще влязат в състава на индексите SEE LinX и SEE LinX EWI

14:26 | 29.03.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Платформата SEE Link има техническа готовност за старт на търговията

Иновативната регионална платформа за търговия с ценни книжа SEE Link е изпълнила всички технически изисквания, за да започне търговия. За това съобщи Управителният съвет на създадената от борсите в България, Хърватия и Македония съвместна компания по време на конференция, провела се в македонската столица Скопие.

От 1 април ще бъдат стартирани два индекса на т.нар. сини чипове - SEE LinX и SEE LinX EWI. Те ще обхващат 10-те най-активно търгувани компании, листвани на трите борси, учредители на платформата. Пет компании ще са Хърватия, три от България и две от Македония.

Очаква се над 20 от членовете на борсите в България, Хърватия и Македония да се свържат с платформата, като близо 400 ценни книжа са налични за търговия. От тях над 100 ще са на български компании, като списъкът с всички книжа е наличен на сайта на SEE Link.

През февруари фондовите борси в Белград и Любляна се присъединиха към SEE Link. В началото на този месец и борсата в Баня Лука обяви намерението си да се включи в проекта, който е първият в Европа, свързващ пазари и инвеститори по иновативен начин.

SEE Link беше официално открита от вицепремиера и министър на финансите на Македония Зоран Ставрески, високопоставени представители на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и изпълнителните директори на борсите учредители на SEE Link - Иван Такев (Българска фондова борса - София), Ивана Газич (Загребска фондова борса) и Иван Щериев (Македонска фондова борса).

„След две години активна работа и усилия на международни екипи днес сме удовлетворени да предложим на инвестиционната общност в региона модерна, работеща платформа. Предвид засиления интерес към нея, съм убеден, че много скоро локалните пазари ще капитализират ползите от SEE Link и това ще стане пример за успешно регионално сътрудничество“, коментира в прессъобщението Иван Такев.

Припомняме, че SEE Link e проект, стартиран от борсите в България, Македония и Хърватия, с цел да се създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа листвани на тези пазари. Трите борси регистрираха обща компания през май 2014 г. със седалище в Скопие, с което демонстрираха значимостта на проекта и ангажимента си към по-нататъшното развитие на регионалния капиталов пазар.

ЕБВР подкрепи първоначалната фаза на проекта SEE Link с грант от 540 хил. евро, с който да се създаде електронна система за извършване на поръчки. Средствата бяха осигурени от ЕБВР чрез финансиране от донорите на банката през специален фонд на акционерите в нея, успоредно с това, участващите борси предоставиха за проекта 80 хил. евро.

Надеждите са, че SEE Link ще спомогне за интегрирането на локалните капиталови пазари, като осигури по-ефективен достъп за инвеститори и местни брокери до регионален пазар с капитализация от 30 млрд. долара. Същевременно проектът позволява на участващите фондови борси да останат независими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
tony1975
преди 8 години
къде можем да следим оборота и сделките?10 най-ликвидни компании ОК, а във втория индекс какво ще има - малко е неясно!?!?1април е след 2дни - готов ли е индекса?Водят ли се преговори с други страни за присъединяване - Румъния, Унгария, Италия?Ровете бе хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още