IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порошенко поиска оставките на премиера и главния прокурор на Украйна

Правителството работи в трудна среда, но загуби доверието на обществото, посочва украинският президент в специално обръщение към нацията

17:17 | 16.02.16 г. 1
Порошенко поиска оставките на премиера и главния прокурор на Украйна

Оставките на премиера Арсений Яценюк и на главния прокурор Виктор Шокин поиска украинският президент Петро Порошенко в специално видеообръщение към нацията, публикувано на сайта на Президентството. В него той настоява за промяна в правителството, направена с подкрепата на всички политически сили в управляващата коалиция, направена на "технократска, реформаторска основа".

Основната задача на кабинета ще бъде да се гарантира икономическият растеж на Украйна, справедлива приватизация и прозрачно управление на публичните предприятия, както и борба с корупцията, продължаването на сътрудничеството с Международния валутен фонд (МВФ) и други международни финансови институции.

"Това само ще увеличи нашия стратегически курс към ЕС и НАТО", казва още президентът на Украйна в своето обръщение към нацията.

Петро Порошенко отбелязва положените от правителството усилия за стабилизиране на страната в последните години, както и трудните условия, при които се налага да работи кабинетът.

Разрушена е промишлената инфраструктура на Украйна, затворен е руският пазар за украинските производители, а Москва е блокирала транзита на стоки към трети страни, коментира още Порошенко. Това е довело до намаляването на стандарта на живот на украинците, а успоредно с това - и на доверието към властта.

В допълнение правителството е загубило подкрепата на управляващата коалиция, посочва още украинският президент.

Според него, за да прокара стратегически решения през парламента, Яценюк се нуждае от гласовете на "задкулисни групи" и независими депутати, а напрежението между фракциите е толкова високо, че заплашва жизнеспособността на коалицията.

Порошенко отчита забавянето на Украйна две години след "победата на революцията", позволила на страната да направи сериозни и уверени стъпки към европейската интеграция.

Освен оставката на премиера, Порошенко настоява и за смяната на главния прокурор Виктор Шокин, макар и да признава, че той е започнал реформи, бавени десетилетия - особено по отношение на борбата с корупцията. В същото време обаче главният прокурор не е успял да спечели доверието на украинците, смята още президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 8 години
Да им пратим с Фалкона - Цацаров, Боко, Кунева, Радан, Москов и сие. За нула време ще ги вкарат в правия път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още