IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пред разпад ли е правителството на Украйна?

В петък ще има нов вот на недоверие срещу кабинета на Арсений Яценюк заради корупционни скандали

10:38 | 09.12.15 г. 9
<p>
	Премиерът на Украйна Арсений Яценюк. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк. Снимка: архив, Ройтерс

Управляващата коалиция в Украйна се изправя пред риск от разпад заради предстоящия вот на недоверие заради серия корупционни скандали, съобщава FT.

Очаква се вотът да се състои в петък, когато правителството на Арсений Яценюк ще отчете управлението си пред парламента, посочва изданието.

Вотът на недоверие към украинското правителство заплашва страната с период на политическа нестабилност на фона на продължаващия конфликт в източните региони. Това пък би усложнило отношенията на Киев с Европейския съюз (ЕС) и САЩ, а Международният валутен фонд (МВФ) вероятно ще замрази спасителната си програма за Украйна на стойност 17 млрд. долара.

Заради опасенията на Вашингтон за бъдещето на Яценюк вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън прекара два дни в украинската столица през тази седмица. Той призова за обединение и повече усилия за борба с корупцията, посочва изданието.

Пред депутатите в украинския парламент Байдън посочи, че Украйна не може да си позволи „пак да изгуби надежда“, макар че не призова публично Яценюк да остане на поста.

Изданието припомня, че в края на миналата седмица Михаил Саакашвили, който управлява област Одеса, свърза Арсений Яценюк със схеми на олигарси. Това доведе до серия оставки, а твърденията на Саакашвили ще се разследват от новото антикорупционно бюро и прокуратурата на Украйна.

Според политически експерти Саакашвили се бори да стане премиер на Украйна. Според резултатите от скорошно проучване на общественото мнение той получава малко над 40 на сто подкрепа от гласоподавателите. Подкрепата за Саакашвили е по-силна дори от подкрепата за президента Петро Порошенко, чийто съветник е Саакашвили.

Медиите в Украйна същевременно са фокусирани върху корупционните скандали, в които се забъркаха и приближени до Порошенко. Той се изправя пред засилена опозиция в собствената му партия, особено след като популярността му намаля наполовина от изборите през 2014 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
Държава без пари революция я грози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Хаха, те МВФ не приеха ли още промяната за кредитиране на фалирали държави? Ще плуват още дълго с риба у гщите украинците, като в оня виц.Абе свободните медии, напишете нещо за енергоблокадата на Крим от страна на укрите. Хората там седмици стоят без ток по вина на укрите и ни дума. Тука ако на *** им спрете тока в квартала, такава олелия за правата на човека се вдига, че не може да бъде. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
По време на майдана политици като Ги Верховщат, лидерът на либералите в европейския парламент(нашите евродепутати от ДПС са в тази група) ходи да протестира срещу Янукович на площада в Киев. Ето го записа тук https://***.youtube.com/watch?v=wZa0E3eZwj0 ако не ми вярвате. Сега марионетното правителство на Яценюк, поставено от Брюксел се разпада. Справедливост с една дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Даже вече и САЩ взеха да ги хранят яко тия. Стават все по-отчаяни - само дано не направят някоя гигантска простотия точно накрая...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
да гледат колко хора са бастардиасли и дали си заслужава ...... ако се разпадне правителството и тоя цъкльото го свалят от власт, очаквам нещо като тоя Немцов как ше се удари в некой стълб някъде в тъмницата и после чувал и точка .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
ABBA
преди 8 години
Щом стана дума за площада, шефа на колониалната администрация прелетя от Фашинфтон до там: http://***.km.ru/joke_day/767806
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
чудно как хората там още не са го изяли тоя на площада, където направиха мизерията. Ше дойде и тоя момент ако не дойде някой читав олигарх щото други няма то ше стане още по-зле раотата .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още