IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на рублата подкрепи Московската борса

Капитализацията на ВТБ нарасна с близо 8%, Роснефт се повиши със 7,2%, а Лукойл - с 3,7%

17:30 | 22.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Поскъпването на рублата подкрепи Московската борса

Деноминираният в долари индекс на Московската борса RTS затвори търговията с повишение от близо 9 на сто на фона на рязкото поскъпване на рублата, предава агенция "Интерфакс".

В края на сесията в понеделник борсовият измерител добави 8,31 на сто до 831,89 пункта. Равнището е най-високото от 11 декември.

Междувременно бенчмаркът на Московската борса MICEX, деноминиран в рубли, изтри 0,86 на сто до 1 436,71 пункта.

Книжата на ВТБ поскъпнаха със 7,9%. "Лукойл" добави 3,7%, а "Роснефт" – 7,2%. Капитализацията на "Сургутнефтегаз" пък се покачи с 4%.

По-рано през деня Руската централна банка (РЦБ) съобщи, че ще подкрепи един от средно големите кредитори в страната с до 30 млрд. рубли (приблизително 530 млн. долара), за да бъде избегнат фалит.

Освен това Агенцията за гарантиране на депозитите в Русия към централната банка, отговорна за управлението на засегнатите от кризата кредитори, пое надзора над банка "Траст". Скоро РЦБ ще избере водещ инвеститор за спасяването на "Траст". Очаква се това да бъде някоя от основните банки в страната.

Междувременно президентът на Комитета за граждански инициативи и бивш финансов министър Алексей Кудрин посочи, че Русия навлиза в истинска икономическа криза, като брутният вътрешен продукт (БВП) може да спадне през 2015 г. с 2 до 4%.

"Днес мога да кажа, че сме влезли или влизаме в истинска икономическа криза. През идната година ще усетим това с пълна сила. Ако цената на петрола бъде близо 80 долара за барел, а мисля, че в края на краищата цените ще се върнат на това равнище, темпът на икономически спад ще бъде около 2%. Ако пък петролът се търгува за около 60 долара за барел, то БВП може да се свие с 4 и дори повече процента", изтъкна Кудрин.

Властите в Пекин посочиха, че Китай е готов да помогне на Русия, ако е необходимо, но смята, че страната е в състояние сама да преодолее текущите си икономически проблеми.

"Ако руската страна се нуждае (от помощ – бел. ред.), ние ще предоставим необходимото съдействие в рамките на възможностите ни", каза китайският външен министър Уан И, като отбеляза, че двете страни имат отлични взаимоотношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Поскъпването на рублата подкрепи Московската борса ...-----------------------------------и разочарова коментаторите в Коментари -> Русия, ееееми такъв е живота нека си шортят там ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още