IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Украйна оцеля след вот на недоверие

Кабинетът е в безопасност поне до следващата парламентарна сесия, която започва през септември

10:49 | 17.02.16 г. 2
Правителството на Украйна оцеля след вот на недоверие

Правителството на Украйна оцеля след вот на недоверие, съобщава Ройтерс. Така страната избегна опасността от скорошни предсрочни избори, коментира информационната агенция.

Вотът се проведе няколко часа, след като президентът на Украйна Петро Порошенко поиска оставката на премиера Арсений Яценюк. Ситуацията представлява още една илюстрация за сериозните политически противоборства, които пречат на реформите.

Международните поддръжници на Украйна инвестират пари и политически капитал в правителството, което е в тежък конфликт в Москва, след като Русия анексира полуостров Крим през 2014 г.

Бившата съветска република не успява обаче да се справи с корупцията и да приложи необходимите реформи, заради което се подкопава западната програма за помощ, която поддържа икономиката на страната, посочва още агенцията.

Не се спазва и постигнатото примирие от Минск, като сблъсъците в източните области на Украйна между проруските бунтовници и правителствените военни сили продължават.

Вотът на недоверие срещу правителството на Яценюк идва в момент, в който нараства общественото напрежение срещу властта заради съмненията, че този кабинет ще успее да трансформира страната. Резултатът обаче означава, че управляващите в Киев ще останат на власт поне до следващата парламентарна сесия, която започва през септември.

Все пак дотогава украинският премиер ще трябва да се справи с още няколко предизвикателства, за да си уреди следващия транш от международната помощ. Същевременно министърът на икономиката на Украйна подаде оставка в началото на февруари.

Пред депутатите Яценюк коментира, че това, което правителството му прави, е единственият верен път пред страната. Той изтъкна, че е наследил „преобърната страна с руска армия и руски ботуши на нейна територия“, както и че е спасил държавата.

Яценюк призова народните представители да оценят направеното, защото страната е с пълна хазна, въоръжена армия и преструктуриран дълг.

Вотът беше подкрепен от 194 народни представители. За сваляне на правителството са необходими 226 гласа, отбелязва Ройтерс. Като знак за задълбочаващите се политически проблеми на украинския кабинет обаче повечето от депутатите от партиите в управляващата коалиция подкрепиха вота.

Арсений Яценюк зае поста министър-председател през 2014 г. Рейтингът му се срина до под 1%, но той няма друг явен наследник, въпреки че в един момент се спрягаха имената на парламентарния говорител и на финансовия министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 0
крас
преди 8 години
"Рейтингът му се срина до под 1%, но той няма друг явен наследник"С 1% РЕЙТИНГ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВА!!ДРУГО ЖИВОТНО АМЕРИКАНЦИТЕ НЯМАТПО ПОДХОДЯЩО ЩЕШЕ ДА БЪДЕ АКО БЯХА СЛОЖИЛИ МАГАРЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Шоу нон стоп...поне 30 години , докат минат преходния период...ние вече излизаме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още