IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин дава строителството на моста до Крим на свой приятел

Изпълнител на проекта е компанията на предприемача Аркади Ротенберг, който е партньор по джудо на президента

15:34 | 30.01.15 г. 29
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Аркади Ротенберт (вдясно, със сивото сако) е приятел от детство на президента Владимир Путин. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Аркади Ротенберт (вдясно, със сивото сако) е приятел от детство на президента Владимир Путин. Снимка: архив Ройтерс

Руското правителство ще използва компанията на близък приятел на президента Владимир Путин, за да построи моста между Русия и Крим. Москва анексира полуострова от Украйна миналата година, пише Ройтерс.

Правителствената заповед за строеж на моста бе публикувана на правителствения уебсайт в петък. Стройгазмонтаж (СГМ) ще бъде изпълнител на поръчката за строителството на моста над Керченския проток и проектът трябва да е завършен не по-късно от декември 2018 г., пише в уебсайта.

Изявлението допълва, че СГМ е „една от водещите руски холдингови компании, занимаващи се със строителство в нефтения и газовия, транспортния и морския сектори“. Компанията е собственост на партньора по джудо от детство на Путин Аркади Ротенберг.

63-годишният Ротенберг бе сред първите руски бизнесмени, на които бяха наложени санкции от западните страни заради конфликта в Украйна.

Той има контролен 51% дял в СГМ. Компанията бе създадена през 2008 г. след продажбата и последвалото обединение на няколко отдела на държавната газова компания Газпром. Оттогава приходите ѝ не спират да нарастват.

Ротенберг заявява, че бизнесът му няма нищо общо с отношенията му с президента Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
Не че има значение, ама на теб и да ти се обясни от "икономическа гледна точка" едва ли ще разбереш. Нищо че си завършил известна габровска гимназия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Не разбирам въодушевлението ти...Ще ми обясниш ли от икономическа гледна точка що това е добре за България? Или пък за Германия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 10
data
преди 9 години
:) 1,Икономиката им е по зле от тая по времето на СССР - зависимостта им от износа на суровини се е покачил от 75 % по времето на соца до 94 % по времето на Путин 2.Никой не може да каже колко реално потъват в армията им - но да кажем че са твоите 3 % 3.Източния блок го отрязаха още в началото на 80-те след като се гътна Брежнев 4,Основният им противник пак вади кестените с чужди ръце 5.Нямат нито един съюзник6.Залива ги бежанска вълна Те затова ти казах че нещата са много, много по зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Има няколко съществени разлики.1. Икономиката им вече не е планова и няма превъоръжаване. Следват си правилото разходи за отбрана = 3% от БВП. За сметка на това изключително са повишили ефективността и боеспособността на армията си. Това не може да се каже за НАТО, където оня ден дойде генсека им да обяснява как трябват още пари за отбрана.2. При фалита на СССР, те се бореха за спасяването на целия блок, за който бяха постоянен кръводарител. Сега се борят само за себе си.3. Дори конфликта да е безкраен, а той няма да бъде, основния им противник оттатък фронтовата линия харчи много повече от тях, основно за поддръжка на украинската валута.Така че, да - капана е същия но този път изхода може да е по-различен. А може да е и много-много-по различен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 7
data
преди 9 години
Абе пич - ти не виждаш ли че Русия е вкарана в капана който фалира СССР ? Кви танков и самолети ? Да ти изброявам ли факторите кат : ниски цени на горивата , безкраен военен конфликт в стил Афганистан и надпревара във въоръжаването ? Или викаш тоя път ще е различно ? Даже е много , много по лошо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Можеха, ама после трябваше да ги връщат. А пък украина те пак ще си я вземат. Щото историята показва, че да вземеш нещо трябват автомати, танкове, кораби и самолети и който ги няма или губи или работи за да плаща за защита от охранителни фирми като НАТО. Американците първо изкарват самолетоносача и носят крилата демокрация, после вадят международното право и обясняват как не трябва да се нарушава. :]А тези улеснения от по 60млрд на месец в ЕС за чия сметка са? Играта е същата. Винаги гражданите губят. Въпросът е, готова ли е държавата да се погрижи за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 10
data
преди 9 години
200 млрд - толкоз ли да е ценен тоя Крим бря - за толкоз кинти можеха да купят цяла Украйна ама от де толкоз акъл у милиционерите в масква
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 7
data
преди 9 години
само дето тия 200 млрд са за сметка на руските граждани :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Разбирай го така: саш не са намерили клиент да вземе заем за 200млрд. долара, в следствие на което руснаците си напечатаха рубли на същата стойност.А там по-надолу колегата бърза да види крим в украина - ами ще има да чакаш колега. Няма да си жив за да го видиш ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 5
data
преди 9 години
абсолютно е вярно че от ситуацията печеливши няма , но може би САЩ и Китай губят най-малко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още