IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Правителството в Киев се намира в катастрофална безизходица

Насилието в Източна Украйна е в отговор на подкрепяния от Запада преврат, смята руският президент

09:16 | 09.02.15 г. 51
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин:&nbsp;Крайните националисти, които взеха властта, използвайки военна сила, тласкат Украйна към ръба на разпадането. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин: Крайните националисти, които взеха властта, използвайки военна сила, тласкат Украйна към ръба на разпадането. Снимка: Ройтерс

Малко преди планираната среща на върха в Минск руският президент Владимир Путин показва, че не е склонен на големи компромиси.

Насилието в източната част на Украйна е в отговор "на подкрепяния от Запада преврат" в Киев, при който миналата година бе свален проруският президент Виктор Янукович, заяви Путин пред държавния египетски вестник Al-Ahram, цитиран от пресофиса на президентството. Конфликтът ще продължи дотогава, докато "украинците не постигнат единение помежду си".

Руският президент подчерта пред египетското издание, че "най-важното условие за стабилизиране на ситуацията в Украйна е незабавното прекратяване на огъня и на т.нар. антитерористична, но де факто наказателна операция в югоизточната част на страната".

Правителството в Киев се намира в катастрофална безизходица, смята руският президент. Военната операция в източната част на Украйна според него е криминално деяние, което трябва да се прекрати. Над изстрадалия регион не трябва да се налага икономически натиск, тъй като това ще доведе до застой в обществения живот, заяви още Путин.

"Опитите на Киев да упражни икономически натиск върху Донбас и да разстрои всекидневния живот само влошават ситуацията. Крайните националисти, които взеха властта, използвайки военна сила, тласкат Украйна към ръба на разпадането и започнаха братоубийствена война", казва руският президент.

Интервюто е публикувано малко преди посещението на руския държавен глава в Кайро. Западните държави обвиняват Путин, че подхранва конфликта и снабдява сепаратистите с оръжие и дори с военни сили. Властта в Москва обаче отрича тези обвинения, а войниците нарича „доброволци“.

Същевременно Путин предупреди в интервюто, че предвидената за сряда в беларуската столица Минск среща на върха в "нормандски формат" ще се състои, ако дотогава страните са успели да съгласуват позициите си. Очаква се в срещата да вземат участие Путин, украинският му колега Петро Порошенко, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

49
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 9 години
А мен си ме разбрал погрешно въпреки, че съм бил доста вербален по темата. За мен политиката и от двете страни е вредна за БГ. И както се оказа, дори да изберем страна пложението ни не се подобрява. И то главно заради вътрешни, нашенски си фактори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 5 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Натовские интервенты в Новороссии. Почему РФ не объявляет войну НАТО? Евгений Фдоров.https://***.youtube.com/watch?v=lXTnk_n8dtMСлушай Евгений Фьодоров белким научиш и разбереш, за какво става дума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 11 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 9 години
Ся, тая игра съ играй с хора. Русия-140 млн, Китай 1 340 млн.. Индия 1 250 млн., САЩ 320 млн.,Индонезия 240 млн., Бразилия 200 млн, и т.н. Имаш хора, играйш, нямаш хора ни играйш! Толкова ий просто!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 14 rate down comment 24
Nikola666
преди 9 години
То пък нагъзеното към Китай правителство в Москва има хиляди алтернативи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 33 rate down comment 20
BoliMaFara
преди 9 години
И на противниците, на почитателите на Путин и Русия ще кажа - нито една държава в света не е видяла добро, ако е тръгнала с война срещу Русия. Историята е красноречива, а руския народ не е оставен почти никога на спокойствие от едни или други противници.Развитието на кризата в Украйна само показва какво става, когато неуки и късопаметни хора пак са решили, че Русия е изкупителната жертва за всичко и всеки. Хора, ако не се опомним, ни чака голяма война, а от нея никой няма да спечели, този път и САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 7 rate down comment 6
BoliMaFara
преди 9 години
Называется "Овча мисъл", ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 10 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 9 години
Извините пожалуйста, етот форум "Колхозная мъйсль" назъйвается?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 14 rate down comment 19
data
преди 9 години
Само че вие смятате че политиката на Путин не е вредна за Бг ,а аз съм на корено противоположно мнение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 5
1111@
преди 9 години
Уникални коментари относно реална война! Като изключим 1-2-*** офицери във форума,всички останали са отявлени теоретици...P.S.Всички изстреляли под два сандъка патрони на седмица,получават оценка "Удов."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 10 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Доживях и тебе да те видя да пишеш за националния интерес. Бравос и подкрепа от мене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още