IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия планира да увеличи значително резервите си

Неутрализирахме финансовите рискове, заяви гуверньорът на централната банка

13:07 | 07.06.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руската централна банка (РЦБ) се опитва да успокои инвеститорите като планира агресивно увеличаване на резервите си в опит да повиши финансовата си стабилност, коментира CNBC.

В изявление по време на банкова конференция Елвира Набиулина, гуверньор на РЦБ, обсъди натрупване на резерви от чуждестранна валута и злато през следващите няколко години, твърди Dow Jones. Институцията планира да вдигне нивата на запасите си от малко над 300 млрд. долара до 500 млрд. долара, съобщава агенцията.

Набиулина подчерта, че финансовата система на Русия се е адаптирала към суровата среда и е успяла да неутрализира финансовите рискове. Изказването ѝ обаче беше разкритикувано от някои от наблюдателите, включително от Боб Паркър, старши съветник в Credit Suisse.

„Твърдението, че резервите ще бъдат възстановени, е очевидно опит за изграждане на доверие, но това не е достоверно, тъй като не е ясно как точно това ще бъде постигнато“, казва той.

Евгени Кошелев, икономист с ресор Русия в „Росбанк“, заяви, че предложените повишения са „огромни“ в сравнение с наличните запаси. Той добави обаче, че коментарите не трябва да се възприемат като „обвързващ ангажимент“ от страна на РЦБ.

Резервите на Русия се изчерпаха през последните месеци, след като централната банка избра да продаде долари и други валути в опит да спре свободното падане на руската рубла. Международните санкции, наложени заради конфликта в Украйна, в комбинация със спада в цените на петрола, нанесоха сериозни вреди на руската икономика.

Статистиките за миналия месец показват, че икономиката се е свила с 1,9% през първото тримесечие на 2015 г. в сравнение със същия период миналата година.

Централната банка отчете 308 млрд. долара резерви в трезорите си към края на април. По същото време миналата година запасите бяха 428 млрд. долара. Златото възлиза на 48 млрд. долара, твърди банката и това равнище остава сравнително стабилно в сравнение със същия период през миналата година.

Увеличаването на резервите ще позволи да се компенсира изтичането на капитал от Русия, която е изправена и пред понижение на разполагаемия доход и потреблението и вероятно нарастваща безработица. Кошелев добавя, че повишението може да бъде използвано и за да се предотврати негативното влияние на по-силната рубла върху промишленото производство и за решаване на фискалните проблеми.

Въпреки това по време на конференцията в Санкт Петербург Набиулина изрази оптимизъм по отношение на фискалната система на Русия, макар че се съгласи, че все още има пречки пред икономиката.

„Рисковете от финансова нестабилност бавно бяха неутрализирани, очакванията за обезценяване намалени, масовият отлив на депозити беше избегнат, а ръстът на недоверието към пазара беше контролирано“, каза тя в свое изявление и добави, че „както фискалната система, така и платежният баланс на Русия се адаптират бързо, което не може да бъде казано за никоя друга икономика“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
За мен конфликтът на Изтока и Запада вече е предрешен. Оста Москва-Пекин-БРИКС определено печели. Преди 25 г. частта на тези страни в световното производство беше около една четвърт. Сега е 56%. В нея живее почти 85% от населението на Земята. Те контролират около 75% от валутните резерви. Техните икономики растат годишно с по 4-5%. САЩ загубиха, защото не бяха готови да делят властта с международните институти (МВФ и Световната банка), за да укрепят в сектора на развиващите се икономики своята финансова система счита Хелмайер."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Реалните загуби за запада поради антируските санкции са многократно повече, отколкото казва статистиката и те наистина са в състояние да изменят съществуващия световен ред, твърди главният икономист на германската банка Bremer Landesbank Фолкер Хелмайер в интервю за Deutsche Wirtschafts Nachrichten."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
beinsa
преди 8 години
Ама тои с въшки и молци не става бе господа другари. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още