IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция издаде заповед за арест на 42 журналисти

По данни на премиера Бинали Йълдъръм от уикенда вече са арестувани над 13 хил. души

12:02 | 25.07.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Турският президент Реджеп Тайип Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Ройтерс

След проваления опит за военен преврат в Турция за първи път са издадени заповеди за арести и на журналисти. Както предават турските телевизионни канали NTV и CNN-Türk, сред 42-мата задържани е и известната журналистка Назли Иличак, която през 2013 г. бе уволнена от близкия до правителството вестник Sabah заради критично отразяване на корупционен скандал. Дали има арести засега не е ясно. 

Както пише всекидневникът Hürriyet, заповедите за арести са издадени от офиса на базирания в Истанбул прокурор Ирфан Фидан. По негови данни е започнала полицейска акция за задържането на журналистите.

Иличак обаче не е намерена в жилището си в Истанбул, като по всяка вероятност тя е на почивка на турското Средиземноморие. Според Hürriyet тамошните полицейски власти вече са уведомени.

След опита за преврат от 15 юли в Турция започна вълна от съкращения и арести. По данни на премиера Бинали Йълдъръм от уикенда вече са арестувани над 13 хил. души, сред които 8831 военни, 1329 полицаи и 2100 съдии и прокурори. Много други са уволнени или суспендирани от длъжността им. 

През уикенда властите разпоредиха и закриването на хиляди различни обекти, за които се предполага, че са близки до движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини живеещия в САЩ Гюлен и неговите последователи, че стоят зад опита за преврат. Гюлен отхвърля това. Турското правителство също обвини Гюлен за разгарянето на корупционния скандал през 2013 г. 

От обнародваното през уикенда в турския Държавен вестник постановление на президента Ердоган се вижда, че той нарежда закриването на хиляди частни училища, благотворителни организации и други институции като част от наложеното след неуспешния преврат извънредно положение. От документа се вижда и че се върви към бързо преструктуриране на доскоро недосегаемата армия на Турция, за което Ердоган даде заявка в интервю за Ройтерс.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
http://***.ilgiornale.it/news/mondo/erdogan-contro-usa-golpe-finanziato-cia-1288905.htmlЕрдоган срещу САЩ . ЦРУ финансирало опита за преврат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Ти мани ги журналистите, кажете какво става с натовските атомни бомби на територията на Турция. Под чий контрол са :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"От обнародваното през уикенда в турския Държавен вестник постановление на президента Ердоган се вижда, че той нарежда закриването на хиляди частни училища, благотворителни организации и други институции."Еми прав е ! НПО та са отровата дето я инжектират от отвън...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още